Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök felháborodottságát fejezte ki, a kedden lemondott londoni találkozó miatt – áll a Reuters cikkében.

Görögország már többször fordult a British Museumhoz a 2500 éves szobrokkal kapcsolatban. A márványokat még az 1800-as évek elején Lord Elgin brit diplomata vitette Angliába, az Oszmán fennhatóság alatt lévő Parthenonból. A mai napig vitatott, hogy jogosan szedette le a szobrokat, így megmentve azokat a török pusztítástól, vagy – George Gordon Byron költő nyomán – tényleg gátlástalan rablás történt.

Görögország álláspontja a Parthenon-szobrok kérdésében jól ismert. Reméltem, hogy lehetőségem lesz megvitatni ezeket brit kollégámmal. Aki hisz az álláspontjai helyességében és igazságosságában, az soha nem fél szembesülni a tényekkel" – nyilatkozta Micotákisz.

A görög miniszterelnök a BBC-nek adott vasárnapi interjújában arra panaszkodott, hogy az Elgin-márványok Athénba való esetleges visszaszolgáltatásáról szóló tárgyalások nem haladnak elég gyorsan.

Szerinte a szobrok British Museumban való jelenléte olyan, mintha a Mona Lisát ketté vágták volna.

Egy neve elhallgatását kérő brit kormánytisztviselő azt mondta, hogy a márványok körüli vita miatt nem lehetett a találkozót megtartani. Annak ellenére, hogy Sunak irodájának nyilatkozata szerint a nagy-britanniai és görögországi kapcsolatok rendkívül fontosak, hiszen együtt kell működniük az olyan globális problémákban, mint az ukrán-orosz háború és az illegális migráció. Az iroda azt is hozzátette, hogy Oliver Dowden brit miniszterelnök-helyettes Micotákisz rendelkezésére állt.

A görög kormány jelenleg is tárgyalásokat folytatott George Osborne-nal, a British Museum elnökével a szobrok lehetséges kölcsönadásáról is, amelyek a Parthenont díszítő 160 méteres fríz mintegy felét foglalják magukba.

A brit kormány mindig is kizártnak tartotta, hogy lemondjon a márványokról, hiszen szerintük teljesen jogszerűen szerezték meg. Jelenleg a törvény tiltja, hogy a British Museum bizonyos körülményektől eltekintve, kivegye a gyűjteményből a márványokat, azonban a jogszabály a kölcsönzést nem tiltja.

Micotákisz és Keir Starmer brit ellenzéki képviselő még hétfőn a tervek szerint találkozott. A Financial Times múlt héten még arról számolt be, hogy Starmer nem fogja megakadályozni a szobrok kölcsönzésének mindkét fél számára elfogadható megállapodását.

Fillérekért árulták a lopott műkincseket, elsöpörte a botrány a British Museum igazgatóját

A British Museum tisztviselői azután indítottak vizsgálatot, miután felfedezték, hogy az eBay-en mindössze 40 fontért árulják az akár 50 ezer font értékű, arany ékszerekből, féldrágakövekből és üvegből álló, múzeumból lopott tárgyakat.
Bővebben--->