Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen kifejlesztett oltásukkal világhírűvé vált Mainz-i biotechnológia kutatócég számos klinikai vizsgálatában ért el előrelépést tavaly, több gyógyszerjelöltje tart a fejlesztés középső vagy előrehaladott szakaszában.

A cég szerdán bemutatott éves jelentésében kiemelték, hogy a 2023-ban végzett munka alapján azt a célt tűzték ki, hogy az évtized végéig az onkológia területén tíz betegségfajta („indikáció”) esetében szerezzenek hatósági engedélyt.

Ezzel világszere javulnak a páciensek kezelési lehetőségei

- húzta Ugur Sahin társalapító-vezérigazgató.

A Nobel-díjas Karikó Katalin közreműködésével felfutott vállalkozás a következő években

elsősorban a mellrák, a hasnyálmirigyrák és tüdőrák egyes típusainak gyógyítására összpontosít fejlesztéseiben, és az első gyógyszert már 2026-ra ígéri.

A Covid-vakcinák révén pénzügyileg bearanyozott évek után a BioNTech-nél az üzletmenet visszatért járvány előtti szintekhez.

Az árbevétel tavaly 3,82 milliárd euró volt, bő 75 százalékkal esett vissza a 2022-es 17,3 milliárd euróhoz képest. A nettó nyereség 930 millió euró volt, aminek ugyan számos cég örülhetne, de a BioNTech esetében ez 90 százalékos csökkenést jelent az előző évi 9,43 milliárd euróhoz viszonyítva.

A társaság elkötelezettségét jelzi, hogy a bevétel egyre nagyobb részét fordítja kutatás-fejlesztésre (k+f). Tavaly ez 1,78 milliárd euró volt, szemben a 2022-es 1,53 milliárd euróval.

A cég számításai szerint a bevétel stabilizálódik, az idén 3,1 milliárd eurót érhet el, a k+f-kiadások pedig dinamikusan emelkednek, 2,6 milliárd eurót tehetnek ki 2024-ben.