Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy hiba volt a Szovjetunió döntése, hogy a hidegháború idején tankokat küldött Magyarországra és Csehszlovákiába a tömegtüntetések leverésére. Az orosz államfő 2022-ben több tízezer katonát küldött Ukrajnába, kiváltva ezzel a második világháború óta a legnagyobb szárazföldi háborút Európában – írja a Reuters.

Hiba volt. Nem helyes olyan külpolitikai lépéseket tenni, amelyek sértik más népek érdekeit

– mondta Vlagyimir Putyin, amikor arról kérdezték, hogy a Szovjetuniót gyarmatosító hatalomnak tekintik-e amiatt, hogy Moszkva 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába küldött tankokat.

„Az amerikaiak ugyanazokat a hibákat vétik, mint a szovjetek korábban”

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok ugyanazokat a hibákat követi el, mint a Szovjetunió. Szerinte Washingtonnak nincsenek barátai, csak érdekei. Az 1956-os magyar felkelést szovjet tankok és csapatok verték le. A harcokban legalább 2600 magyar forradalmár és 600 szovjet katona vesztette életét.

Az 1968-as prágai tavasznak az vetett véget, amikor a szovjet vezetésű Varsói Szerződés erői megszállták a Csehszlovák Szocialista Köztársaságot. A cseh történészek szerint mintegy 137 cseh és szlovák halt meg az akkori invázió következtében.