A bezárásra Vlagyimir Putyin elnök belpolitikai szigorítása közepette került sor, amelyet az orosz showbiznisz elitje ellen indított szexuálisan kihívó viselkedés miatt, miközben Moszkva Ukrajna elleni háborúja rendületlenül folytatódik – írja a Politico.

December 20-án Anasztaszija Iveljeva blogger a moszkvai Mutabor klubban rendezett partit, amely ortodox egyházi tisztviselők és háborúpárti aktivisták, valamint a Kreml-barát törvényhozók kritikáját is kiváltotta mulatozók által viselt hiányos ruházat miatt.

A csupán zoknit viselő rappert elítélték, majd besorozták

Az egyik résztvevőt, a rapper Vacíot, aki csak egy zoknit viselve jelent meg, hogy eltakarja nemi szervét, pénzbírságra, börtönbüntetésre ítélték, majd arra kényszerítették, hogy jelentkezzen az orosz hadseregbe, miután egy moszkvai bíróság úgy ítélte meg, hogy a rendezvény célja „a nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálása” volt.

Moszkva
Moszkva
Kép: AFP, Yuri Kadobnov

Oroszország ukrajnai inváziója kéz a kézben járt az LMBTQ+ közösséggel szembeni újabb hazai kemény fellépéssel, beleértve egy kiterjesztett törvényt az általa "nem hagyományosnak" nevezett szexuális kapcsolatok népszerűsítése ellen. Az orosz hatóságok ezt a degeneratív nyugati értékek elleni egzisztenciális harcként mutatják be.