Undorító, hogy egy zsidó származású emberrel leplezik a nácizmus dicsőítését 

– mondta az elnök.

Putyin megjegyezte, hogy Zelenszkijt, aki etnikai zsidó, a nyugati országok állították a pozíciójába, így leplezve a kijevi rezsim „emberellenes” természetét. Szerinte ez teszi az egész helyzetet „undorítóvá” – írta az Izvesztyija orosz lap. 

Ugyanezen a napon Vlagyimir Putyin azt is mondta, hogy az ukrajnai zsidókat elsősorban nem a németek, hanem a banderisták irtották ki. Az elnök sürgette őket, hogy „húzzák elő és mutassák meg a tényt, hogy véres gyilkosokat dicsőítenek”.

Elmondása alapján Oroszország nem az ukrán nép, hanem Sztepan Bandera ideológiájának követői ellen harcol a Donbasz védelmére indított „különleges katonai művelet” során.

Sztepan Bandera az ukrajnai nacionalizmus egyik ideológusa, az Oroszországban betiltott Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője volt. Személyének megítélése az 1991-ben függetlenné vált Ukrajnában ellentmondásos. Nyugat-Ukrajnában nemzeti hősnek tartják, míg az orosz orientációjú és szovjet nosztalgiájú keleti országrészben náci kollaboránsként tekintenek rá.

Vlagyimir Putyin korábban azt nyilatkozta, hogy zsidó barátai Volodimir Zelenszkijt a zsidó nép szégyenének tartják. Hozzátette, hogy „1,5 millió zsidót pusztítottak el Ukrajnában, és elsősorban a banderisták keze által”.