Putyin elnök belép az irodájába. Leül a számítógép elé. Sóhajt. Megérinti az egeret. Bólint. Mosolyog és integet. – Íme, egy elégedett elnök, aki megcselekedte, amit megkövetelt a haza, ugyanis leadta a szavazatát a jelenleg is zajló orosz elnökválasztáson.

Az orosz propagandagépezet ki nem hagyta volna, hogy megörökítse a pillanatot, amikor Vlagyimir Putyin leadja a szavazatát, vélhetően saját magára a március 15-17 között zajló 2024-es elnökválasztáson.

Kreml sajtószolgálata által közzétett hivatalos videón Putyin elnök leül a számítógépéhez, kattint egyet az egérrel, majd mosolyog és integet a kamerába, a monitor képernyőjén pedig az olvasható:

Köszönöm, Ön sikeresen szavazott.

A videó és maga a jelenet azért is érdekes, mert Putyin elnök korábban többször is kijelentette, hogy ő bizony nem használja az internetet.

Mindeközben az orosz hatóságok aktívan ösztönzik az ország lakóit az online szavazásra.

Háromfelvonásos színjáték kezdődött Oroszországban

Három napig szavazhatnak péntektől az orosz állampolgárok az elnökválasztáson. Vlagyimir Putyin orosz elnök sikere garantált, a legtöbb, amit az ellenzéki gondolkodásúak tehetnek, hogy eleget tesznek Alekszej Navalnij elhunyt ellenzéki politikus utolsó kérésének, és vasárnap délben tömegesen jelennek meg a szavazófülkéknél.

Ez akár egyfajta tüntetésnek is felfogható, a szakértő szerint azonban olyan tüntetés ez, amely végső soron mégis Putyinék malmára hajtja a vizet.

Ez az első alkalom, mikor az orosz elnökválasztás háromnapos. Szemlátomást az a rezsim célja, hogy maximalizálják a részvételi arányt, és minél tovább tart a választás, annál több szavazót lehet mozgósítani. Nyilvánvalóan ez rengeteg kérdést felvet, például hogy miként biztosítják az urnák éjszakai őrzését. Ez persze csak egy a felmerülő számos aggály közül

– nyilatkozta az Economxnak Takácsy Dorka, Oroszország-szakértő, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID) kutatója.

Az orosz elnökválasztásról szóló elemző írásunkat ITT találja.