Oroszország prioritása a stratégiai partnerség megerősítése Vietnammal – jelentette ki csütörtökön Hanoiban a hivatalos látogatáson tartózkodó orosz államfő.

A To Lam vietnami államfővel az elnöki palota nagytermében kezdett megbeszéléseik előtt nyilatkozva az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy ezekben a napokban ünneplik a baráti kapcsolatok alapjairól szóló szerződés 30. évfordulóját. Szólt arról, hogy országaik között fokozatosan fejlődnek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok. Tavaly a kereskedelmi forgalom 8 százalékkal nőtt.

To Lam hangoztatta, hogy országa szeretné fellendíteni a kapcsolatait Oroszországgal. Egyben gratulált Putyinnak tavaszi újraválasztásához, és méltatta Oroszország eredményeit, köztük a belpolitikai stabilitást

– írja az MTI.

Vietnam szívélyesen fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hiába kritizálta a találkozót az ázsiai országgal egyre szorosabb kapcsolatot kereső Egyesült Államok

közölte a Portfolio a Bloomberg alapján.

Putyin Észak-Koreából érkezett Hanoiba, miután átfogó stratégiai partnerséget írt alá Kim Dzsong Unnal.

A vietnami kormány közleménye szerint a látogatás jól tükrözi Vietnam külpolitikáját, amely a függetlenség, önállóság, diverzifikáció és multilateralizmus elveire épül. Vietnam és Oroszország kapcsolata a Szovjetunió idejére nyúlik vissza.

Az amerikai nagykövetség hétfői közleményében azt írta, hogy

egyetlen ország sem adhat platformot Putyinnak, hogy népszerűsítse agressziós háborúját.

Az orosz elnök várhatóan részt vesz a Ho Si Minh Mauzóleumnál tartott koszorúzási ünnepségen, és találkozik hivatalos személyekkel, köztük Nguyen Phu Trong kommunista pártfőnökkel.

A vietnami és orosz találkozó fő témája

Vietnam és az Egyesült Államok az elmúlt években szorosabbra fűzte a kapcsolatát: Amerika partnerként tekint az ázsiai országra a Kínával szembeni fellépésben. Vietnamnak és  Kínának területi vitái vannak egymással a Dél-kínai-tengeren.