Németország egyik kis borvidéki falujában felháborító dolog történik: a Bundeswehr egy osztaga becsönget egy festői házba – és kipakolja a tévé előtt ülő, megszeppent család lakását.

Persze ez nem a valóság, hanem egy vírusként terjedő videó. Orosz propagandisták, és „haditudósítók” terjesztik, de terjed magától is a Moszkva-barát közösségi csatornákon.

A német nyelven forgatott videó cselekménye szerint a németországi család tagjai a rajtaütéskor épp az ország kancellárjának, Olaf Scholznak az érzelmes beszédét nézik arról, hogy segíteni kell Ukrajnának.

Az egyenruhás emberek megkezdik padlássöprést, majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnök portréját akasztják a falra és „Heil Zelenszkijjel” tisztelegnek.

A kisfilm végén egy komor arcú Bundeswehr-katona még a gyerek plüssállatát is lefoglalja, ami persze nem más, mint egy leopárd, utalva az Ukrajnának biztosított tankokra. 

Az egyperces film végén azt állítják, hogy Németország már több mint 22 milliárd eurót költött Ukrajna megsegítésére.

Ha az ön országa is a NATO tagja, készüljön fel arra, hogy a NATO rövidesen önt is meglátogatja

– olvasható a videóban. 

Korábban azt feltételezték, hogy a felvétel az ellenéki Alternatíva Németországért párt reklámja. Ugyanis az orosz média is felfigyelt a videóra, az orosz Egyes Csatorna műsorvezetője, Ruszlan Osztasko is arra tett utalásokat, hogy a videó készítői mögött az AfD-t kell keresni. Más kérdés, hogy ez valószínűleg terelés lehetett, ugyanis a szálak egészen máshova futnak. 

A szatíra célja nyilvánvalóan az, hogy aláássa az Ukrajna iránti szimpátiát Németországban. Oroszország már korábban is igyekezett manipulálni a nyugati közvéleményt és úgy tűnik a mostani „alkotásba” is meglehetősen sok energiát fektettek. 

Valóban 22 milliárd euróba fájt eddig a németeknek a háború

A propagandavideó célja nyilvánvalóan az elégedetlenség gerjesztése azzal a félrevezető tálalással, hogy Németország már 22 milliárd eurót adott Ukrajnának. Tény, hogy Németország nemrég kiszámolta, hogy az orosz invázió kezdete óta mennyit költött már, de leginkább segélyekre. Az összesítésből kiderül, hogy a legnagyobb tételek az orosz támadás miatt elmenekült, mintegy egymillió németországi ukránnal kapcsolatos kiadások voltak: a menekülteknek nyújtott juttatások 6,2 milliárd eurót tesznek ki. Emellett a szövetségi kormány 3,5 milliárd eurót fizet a tartományoknak és az önkormányzatoknak az Ukrajnából érkezők elhelyezésére és ellátására. Ez körülbelül annyi, mint amennyit Németország a védelmi költségvetéséből az ukrán hadsereg támogatására fordított: ez pedig 3,8 milliárd eurót jelent. Emellett egymilliárd euró Németország részesedése a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott támogatásnak és további 800 millió eurót fordítanak humanitárius segélyre – emlékeztet a német t-online.

Az egyperces videót szerda óta számos Kreml-barát csatorna terjeszti, de az alkotók kilétét továbbra is homály fedi. A metaadatok szerint nemrég készülhetett. Először az orosz állami hírügynökség ismert, uniós szankciós listán lévő propagandistája keveredett gyanúba, de közben kiderült, hogy a Roszkoszmosz űrügynökség volt vezetője már nála is korábban megosztotta a vírus-videót.  

A nyomok mindenesetre egyértelműen Oroszországba vezetnek és a színészek is oroszok.

Először Mark Krutovnak, a Szabad Európa Rádió újságírójának sikerült azonosítania a videó szereplőit. Mind ottani színészek, igaz a második és harmadik vonalból – írja a meduza.io. A videón szereplő családapa, Valentin Vorobjov már szerepelt egy videóban, amelyet az RT hírügynökség 2022 karácsonyán terjesztett.

Ilya Ber tényellenőrző pedig az egyik érintett Instagram-profilján találta meg, amit keresett: Julia Konyukhova játssza a német családanyját. Az azóta már törölt posztban azt írta, hogy a Russia Todaynek dolgoznak. Megkeresésekre nem válaszolt, szerződése pedig tiltja, hogy a médiának nyilatkozzon.

Fény derült a családra rontó tisztviselők személyére is: a főnököt Julija Mandriko orosz színésznő, egyik beosztottját pedig Igor Alekszejev színész alakította.

Sorra jelentkeznek a híres művészek, hogy tolják az orosz propagandát

Az orosz kulturális minisztérium a védelmi minisztériummal közösen úgynevezett propagandabrigádokat hoz létre. Bővebben>>>