A két ország határán megugrott a támadások száma, amiért az Iszlámábád az afgán ügynököket okolja. Ennek eredményeként kedden Pakisztán kemény fellépést jelentette be az „illegális” bevándorlókkal szemben. A tálib kormány válaszul arra kérte Pakisztánt, gondolja át a szerintük „elfogadhatatlan” lépést – számolt be róla a BBC.

Az afgán vezetők korábban több alkalommal is tagadták, hogy a Pakisztánt célba vevő militáns személyeknek menedéket biztosítanának.

Pakisztán több százezer afgán menekültet fogadott be a háború évtizedei alatt – különösen amióta a tálibok 2021-ben visszavették a hatalmat Afganisztánban.

Az ENSZ adatai szerint közel 1,3 millió afgán menekültek regisztráltak, további 800 ezren pedig jogállást kaptak a maradásra.

Sarfraz Bugti pakisztáni belügyminiszter szerint ugyanakkor további 1,7 millió ember tartózkodik az országban „illegálisan”, amivel azokra utalhatott, akik még nem kaptak menekültstátuszt.

Nekik a rendelkezés értelmében a hónap végéig – kényszerítve vagy önként – el kell hagyniuk az országot.

Sarfraz Bugti egy munkacsoport felállítását is bejelentette, amelynek célja, hogy az országban tartózkodó illegálisnak vélt afgánok magánvállalkozásait és vagyonát elkobozza.

Zabihullah Mudzsahid, a kabuli tálib kormány szóvivője szerint az afgán menekülteknek semmi köze Pakisztán biztonsági problémáihoz. Ugyanakkor pakisztáni afgán tisztviselők elmondták, hogy a helyi hatóságok a menekültstátuszoktól függetlenül elkezdték „begyűjteni” az afgánokat. A nagykövetség az X-en – korábbi nevén Twitter – közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy az elmúlt két hétben több mint ezer afgánt vettek őrizetbe.

Több százezer menekült kaphat munkát az EU-ban

Magyarországon is jól ismert vállalatok csatlakoztak a kezdeményezéshez. Nemcsak munkát ajánlanak nekik, hanem tanulási lehetőséget is.
Bővebben--->