Az oroszbarát érzelmek különösen a szerbiai ultranacionalista csoportok körében élnek, amelyek az ukrajnai háború kezdete óta számos Moszkva-barát megmozdulást szerveztek – írja a The Guardian. Noha az eddig beszervezett szerbek száma nem tűnik elég jelentősnek ahhoz, hogy kézzelfogható változást hozzon a harctéren.

Az orosz hadsereg külföldi önkénteseinek többsége Szerbiából származik.

A BBC orosz nyelvű szolgálata, amely a múlt héten számolt be először a szerbiai toborzási programról, azt közölte, hogy birtokába jutott egy privát felvétel amelyben az hangzik el, hogy akár 1000 szerb toborzását tervezik, miközben az orosz hadsereggel szerződést kötött szerbek pontos száma továbbra sem tisztázott.

Az Orden Respubliki, egy háborúellenes orosz csoport megosztotta a The Guardiannal azt a listát, amelyen 13 szerb szerepel, akik állítólag szeptember óta csatlakoztak az orosz hadsereghez.

Eddig körülbelül 60-70-en vagyunk – mondta a listán szereplő szerbek egyike, aki szeptemberben Szerbiából Moszkvába utazott, hogy aláírjon a 106. légideszant hadosztályhoz. A férfi elmondta, hogy ideológiai okokból döntött úgy, hogy csatlakozik az orosz hadsereghez, és a jövedelmező katonai fizetések másodlagos szerepet játszottak.

A toborzási akció feszültséget szít Moszkva és Belgrád között.

Tavaly januárban Szerbia elnöke, Aleksandar Vucic dühösen reagált az országos tévében, miután egy orosz hírvideó azt állította, hogy szerb önkéntesek harcolnak a Wagner-csapatokkal Ukrajnában. 

Milos Vucevic szerb védelmi miniszter is óva intette a szerbeket attól, hogy az oroszok soraiba lépjenek. Viktor Zaplatin, az orosz háborús veterán, aki 2014-ben szerb önkénteseket toborzott az oroszbarát erők mellé Ukrajnában, azt mondta, hogy a szerb hatóságok lecsaptak az Oroszországba tartó harcosokra.

Nagyon magas a büntetőeljárás kockázata azok számára, akik Oroszországba mentek és visszatértek Szerbiába

– mondta Zaplatin. Oroszországban mindig voltak önkéntesek Szerbiából. Ez azt jelenti, hogy jelenleg is vannak önkéntesek, de hogy hányan és milyen minőségben vesznek részt és szolgálnak, az szervezeti titok – tette hozzá.

Pontosan hány orosz katonát öltek meg? Nem egyformán jött ki a matek több jelentésben

Az orosz-ukrán háború kitörése óta folyamatosan számon tartják az ellenséges oldalon elesett katonák számát, így időről időre frissíti az ukrán vezérkar a megölt orosz katonák számát. Bővebben >>>