Alekszej Navalnij halálának hivatalos időpontja 14:17 perc, amit a szóvivője közölt. Rácz András Oroszország-szakértő szerint az alapvetően nem életszerű, hogy a az ellenzéki politikus haláláról szóló hivatalos hír mindössze két perccel később, 14:19-kor megjelent a „Sarki Farkas” büntetőtelepnek helyet adó Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet hivatalos honlapján.

„Ergo, vagy az a helyzet, hogy az egyébként közmondásosan lassú és körülményes, híresen nem ügyfélbarát orosz bürokrácia egy fagyos péntek délutánon hirtelen megtáltosodott, vagy valami nagyon nem stimmel a halál hivatalos időpontjával és a közlemény kiadásával. Két perc alatt egy hivatalos közleményt még megszövegezni sem lehet, nemhogy jóváhagyatni és megjelentetni, pláne egy ilyen érzékeny ügyben” – írja Facebook-oldalán Rácz András.

Itt nem lehet az időzónákra sem hivatkozni

Oroszországnak összesen tizenegy időzónája van, tehát „vándorolhatott” volna az információ belül, mielőtt hírként megjelent. Mivel a büntetőtelep is a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben van (innen tudta meg Kira Jarmis a halálhírt), és a halálhírről szóló első hivatalos közlemény is ebben a körzetben jelent meg, ezért

nem arról van szó, hogy az időeltolódás miatt tűnik egymáshoz közelinek a két időpont, hanem bizony tényleg csak két perc különbség volt a kettő között.

Úgy tűnik, hogy a helyi adminisztráció már azelőtt tudta, hogy írni kell Alekszej Navalnij haláláról, hogy az ellenzéki politikust hivatalosan halottnak nyilvánították volna – zárja posztját Rácz András.