Az amerikai titkosszolgálat azokat az oroszokat célozta meg, akik elégedetlenek Vlagyimir Putyin rendszerével és politikájával. A CIA videóján egy orosz tisztviselő és felesége látható a gyerekükkel, akik láthatóan nehéz körülmények közt élnek – írja az Euronews.

A mondandó egyszerű: ha valaki azt akarja, hogy visszatérjen a korábbi élete, az keresse a CIA-t.

Az AFP-nek nyilatkozó titkosszolgálati tisztviselő elmondta, hogy korábban más közösségi hálózatokat használtak, de most a Telegramra fókuszálnak, mert az oroszok körében ez a legnépszerűbb tájékozódási pont politikai a háborús kérdésekben. A másik indok, hogy rengeteg magas rangú orosz és ukrán tisztviselőnek van több millió követővel bíró Telegram-fiókja.

A CIA a biztonságos netezésre alkalmas Tor böngészőt javasolja, illetve egyéb, a kommunikáció titkosítására szolgáló platformokat és eszközöket.

Forradalom és rendszerváltás helyett információ kell

A Központi Hírszerző Ügynökség reméli, hogy az információszivárogtatás egyszerű módjainak bemutatásával meggyőzik és bátorítják a bizonytalan oroszokat. A videóban kihangsúlyozzák, hogy számukra hogy mindenféle információ érdekes, ideértve a politikai és gazdasági információkat is.

Az AFP-nek nyilatkozó tisztviselő leszögezte, hogy Washington nem rendszerváltást akar provokálni Moszkvában, csak információkat szeretnének, ugyanis számos orosz után nyomoznak különböző bűncselekményekben való állítólagos részvétel miatt. Más, Oroszországban már blokkolt közösségi hálózatokon bonyolított hasonló kampányaik eddig sikeresek voltak.

Csúcsformában a CIA

Április közepén írtunk arról, hogy magyar érintettség is előkerült a kiszivárogtatott Pentagon-iratokban. A dokumentumok alapján emlékeztetnek egy március 2-i „szigorúan titkos” CIA-jelentésre amely szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 22-én egy politikai stratégiai ülésen az Egyesült Államokat „pártja három legnagyobb ellenfelének egyikének” bélyegezte. A jelentésben egyébként „Orbán Viktor Amerika-ellenes retorikájának fokozódásáról” is értekeznek.