A Litvinyenko-gyilkossággal vádolt parlamenti képviselő a Putyin-rendszer ellenfeleiről annyit jegyzett meg, hogy „vagy alkoholizmusban végzik, vagy nyomtalanul eltűnnek”. Andrej Lugovoj, egykori KGB-ügynök és jelenlegi orosz honatya kemény üzenetet intézett az ország száműzetésben élő ellenzékéhez:

Ha kritizáljátok a Kremlt, és úgy fogtok meghalni, mint a kutyák.

Bárki, aki megpróbál ártani a hazájának, az országának és a polgárainak, mindent elveszít, és meghal az ország határain túl, mint egy kutya" – mondta Lugovoj egy szerdai sajtótájékoztatón a Politico beszámolója szerint.

Vagyonelkobzás jár a hadsereg lejáratása miatt

Az orosz törvényhozók az Állami Dumában (az ország parlamentjének alsóháza) szerdán első olvasatban elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a vagyonelkobzást azoktól a személyektől, akiket elítéltek az orosz fegyveres erők lejáratásáért vagy az azokról szóló valótlanságok terjesztéséért. A törvényjavaslatot 395-3 arányban fogadták el.

Az orosz bíróságok rendszeresen hamisnak bélyegzik azokat a híreket, amelyek ellentmondanak a Kreml nézeteinek Moszkva ukrajnai inváziójáról. Még a háború szó használata a „különleges katonai művelet” kifejezés helyett is 15 évig terjedő börtönbüntetést von maga után. A törvényjavaslatnak még két dumai olvasatra, a Föderációs Tanács (felsőház) szavazására és Vlagyimir Putyin elnök aláírására van szüksége ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.  

Andrej Lugovoj azzal érvelt, hogy a Kreml kritikusainak börtönnel és vagyonuk elvesztésével is számolniuk kell:

Ott ülni, miután elmenekültünk az országból, természetesen könnyű és kellemes. Abból a pénzből élnek, ami Oroszországból érkezik hozzájuk. De mi nem fogjuk ezt a helyzetet fenntartani!

Lugovoj gyermekkori barátjával, Dmitrij Kovtunnal együtt az Egyesült Királyságban gyanúba keveredett Alekszandr Litvinyenko volt orosz kém és disszidens 2006-os meggyilkolásában. Litvinyenko Londonban halt meg, miután radioaktív polónium-210-et fogyasztott a Millennium Hotel Pine bárjában elfogyasztott teájában, ahol Lugovojjal és Kovtunnal együtt ültek. Lugovoj abszurdnak minősítette ezeket a vádakat.