Az ukrán hadvezetés tegnap tett bejelentése szerint lelőttek két orosz repülőgépet az Azovi-tenger fölött: egy ritka és értékes Berijev A-50 légtérellenőrző repülőgép, a másik pedig egy II-22M mobil parancsnoki központ volt – olvasható a Portfolio oldalán.

A Fighterbomber, egy orosz vadászbombázó által üzemeltetett blog, ami rendszeresen belsős információkat oszt meg, azt állítja, hogy a gépeket az orosz légvédelem lőtte le.

A különleges műveleti zónában a légierőnkre leselkedő legnagyobb veszély már nem is az ellenség, hanem a saját légvédelmünk

Úgy tudja, hogy 11 ember vesztette életét és nem kettő, hanem három gépet ért támadás. A blogger szerint ez a baki, olyan sokszor megtörtént, hogy már nem lehet a jól begyakorolt „ez csak véletlen” szöveggel takarózni. Azt mondja, hogy az orosz légvédelemnek átfogó taktikai tervre van szüksége, hogy ez a hiba többet ne történhessen meg.

Ha az olvasóban felmerül a kérdés, hogy a Fighterbomber elakarja-e csaklizni Ukrajna elől a dicsőséget, egy-két tényező ennek az ellenkezőjét bizonyítja:

  1. a gépek, az ukrán légvédelmi képesség ismert hatósugarán kívül tűntek el a radarról, ez 180-200 kilométert jelent;
  2. ha ténylegesen az orosz légvédelem lőtte le a saját gépeit, ráadásul olyan terület fölött, ahol ellenséges haderő nem tartózkodik, az annyira ciki, hogy valószínűleg nem dicsekednének vele – ez a szituáció kínosabb, mintha gépeik egy ellenséges géppel való harc során estek volna el.

Az orosz hadvezetés nem ismerte el a gépek lelövését; nyilvánvaló, hogy a kellemetlen háborús veszteségeikről sem az orosz, sem az ukrán fél nem gyakran számol be.