Bundestag-választási programjához hasonlóan az AfD a közelgő európai parlamenti választásokon is az EU „rendezett felbomlását" követeli. A választási program fő sarokpontját a párt két hét múlva esedékes kongresszusán fogadják el.

Tino Chrupalla, az AfD pártelnökének véleménye szerint jók most az esélyek az EU feloszlatására, mondván, 

mert a globális trend nekünk dolgozik

Az AfD különösen Ausztriában és Magyarországon számít a hasonlóan gondolkodó szövetségesekre.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök megmutatja, hogy az érdekvezérelt politika már most megvalósítható Európában

mondta Chrupalla az EURACTIV-nak. „Mi is ezt akarjuk" – tette hozzá.

Az EU helyét elképzeléseik szerint egy laza államszövetség venné át. Bár a belső piac elvileg megmaradna, az AfD a közös politikai döntésekről hallani sem akar. 

Chrupalla az Euractivnak nyilatkozva azt is mondta, hogy egyfajta újrakezdést követelnek Európának, és ki akarják használni a nemzetállamokban rejlő lehetőségeket, egyben újjáépíteni a hidat kelet felé. Úgy véli, hogy az EU egy önálló gazdasági térség, és annak is kell maradnia.

Chrupalla szerint az Európai Unió képtelen nemzeti hatáskörökben cselekedni, a Bizottság legitimitása szerinte nem létezik, és nem is kellőképpen demokratikus a rendszer. Ezzel kapcsolatban említette az Oroszország elleni uniós szankciókat, mert azok szerinte „nem szolgálják a polgárok érdekét”, és az infláció növekedéséhez és a recesszióhoz vezetnek. 

Ehhez Orbán Viktornak is lehet még egy-két szava

Az AfD-ről és annak megítéléséről legutóbb a Bild című német lap kérdezte a magyar kormányfőt. Az interjúból kiderült: a Fidesznek nagyon kevés kapcsolata van a párttal, és azért nincs szorosabb együttműködésük, mert 

„nem tudják, hogy pontosan miről is szól az AfD."

miniszterelnök úgy vélte, nincs oka meghívni a párt vezetőjét Budapestre. Arra a felvetésre pedig, hogy az AfD-t sokan Németországban is fasisztának tartják, közölte: sosem mondana véleményt egy demokratikusan megválasztott német párttal kapcsolatban sem. „És kérem, ne provokáljon bele egy ilyen vitába” – mondta.

A Budapester Zeitungnak ugyanakkor sokkal konkrétabban beszélt egy korábbi interjúban. A jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől még inkább jobbra álló, szintén ellenzéki AfD-ről azt mondta: „az államközi kapcsolatok fontosabbak a pártok közötti kapcsolatoknál”, ezért

kénytelenek vagyunk feláldozni az AfD-vel való kapcsolatokat a lehető legjobb kormányközi kapcsolatok oltárán,

hiszen „a német demokrácia sajátossága, hogy ha lépéseket tennénk az AfD-vel kapcsolatban, az kihatással lenne a kormányközi kapcsolatokra”.

Orbán Viktor: Putyin és én komoly emberek vagyunk

Megjelent az Orbán Viktorral készült interjú második része is a Bildben, amelyben a miniszterelnök hosszasan beszélt a migrációról, értelmezte a hazai állapotokat, a saját pályaívét pedig példa nélkülinek nevezte. Bővebben>>>