Megnövelt költségvetési kerettel, ingyenes állami képzéssel és rendkívüli támogatással, azaz bónusszal segít a francia állam, hogy a magánbiztonsági vállalatok elegendő embert tudjanak biztosítani az ötkarikás játékok idejére.

Április eleje óta 600 eurós prémiumot is fizetnek azoknak az álláskeresőknek, önkéntes diákoknak, akik Ile-de-France régión kívüli lakóhellyel rendelkeznek és részt vesznek a képzéseken.

Ehhez legkésőbb július 20-ig el kell végezni a biztonsági képzést, és legkésőbb szeptember 8-ig egy magánbiztonsági szolgálat munkavállalójának kell lenni.

A 10 millió euróval megemelt keret révén

  • napi átlagban 17 ezer biztonsági őrt foglalkoztathatnak,
  • csúcsidőszakban pedig 22 ezret az olimpia és paralimpia alatt. 

Az erre a célra fordított állami támogatás így már több mint 50 millió eurót tesz ki. 

Az emelésre azért volt szükség, mert a párizsi kabinet aggódott, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás.

Az Ile-de-France régióban, ahol az olimpiai és paralimpiai helyszínek többsége található, 23 ezer biztonsági képzést tartottak már meg, június végéig pedig a 25 ezret kell elérni. Országos szinten 28 ezer képzést és 20 ezer ember felvételét tervezték

 - írja az Infostart a Le Mond cikkére hivatkozva.

Egyelőre a 17-22 ezer biztonsági őrre vonatkozó célkitűzés - amelyet a magáncégeknek kellene a játékok ideje alatt biztosítaniuk - 80-85 százalékos teljesülését látják az ágazatban, de úgy vélik, a megnyitóig hátralévő időben még elérhető a terv.

Felvetődött, hogy tartalékosokat hívnak be, ha nincs elég biztonsági őr, ám Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök szerint ezzel a forgatókönyvvel nem számolnak, és bíznak a toborzás folytatásában. A hatóságok vizsgálják a tervezett biztonsági rendszer lehetséges változtatásait, ami némileg csökkentené a mozgósítandó erőforrásokat.

A biztonságon biztosan nem spórolnak a  párizsi szervezők: a játékok biztonsági büdzséjét 350 millió dollárra becsülte a Reuters.

A biztonsági őrök mellett 35 ezer rendőr és csendőr, 18 ezer katona és 2 ezer külföldi rendőr óvja majd a francia fővárosba érkezőket.

terrorkészültség szintjét a legmagasabbra emelték, és májusban már el is fogtak egy merényletre készülő 18 éves csecsen fiatalt, aki a játékok  futballmérkőzéseinek helyet adó Saint-Étienne stadionjában akart nézőket és rendfenntartó erőket megtámadni, majd magával is végezni.