Korszakváltónak nevezte az Olaszországra nehezedő migrációs nyomást Matteo Piantedosi belügyminiszter, aki a befogadás nehézségeiről is nyilatkozott a Corriere della Sera napilapnak. A belügyi tárcavezető kijelentette, hogy a cél az indulások leállítása. 

„Megvalósítható célról van szó, amely közép- és hosszútávú kezdeményezésekkel valósítható meg a stabil és tartós megoldás érdekében. Idő kell hozzá, de sikerülni fog a kiindulási országokkal való együttműködés megerősítése segítségével is" – Matteo Piantedosi.

A belügyi tárca vezetője a Tunéziával folytatott közös munkát említette, hangsúlyozva, hogy az észak-afrikai ország hatóságai év eleje óta több mint 30 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel, és kemény harcot folytatnak az emberkereskedőkkel. Emlékeztetett, hogy Tunézia, ahonnan a dél-olaszországi partokra érkezők többsége elindul, nem csak Olaszország, hanem az Európai Unió számára is jelentős partnernek számít.

Tunézia július 17-én írt alá szándéknyilatkozatot az Európai Bizottsággal a többi között az illegális bevándorlók feltartóztatásáról és az emberkereskedők elleni fellépésről.

Matteo Piantedosi elmondta, hogy az áprilisban bevezetett migrációs vészhelyzetet követően mintegy ezerötszázzal emelték a bevándorlóknak fenntartott befogadó helyek számát, és a szálláshelyek számát a következő hetekben további kétezerrel növelik. Bővítik a kiutasításra váróknak fenntartott táborokat, és helyreállítják azokat, amelyeket korábban „a vendégeik szétvertek”.

A belügyminisztérium nyilvánosságra hozott tervei szerint ötvenezer bevándorlónak kell helyet teremteni a nyáron felerősödött érkezések miatt.

Az embereket a tartományok között osztják szét: hatezren Lombardiába kerülnek, négyezer embert kell befogadnia Emilia-Romagnának, Piemontnak és Laziónak, miközben Veneto, Toszkána és Campania három-háromezer embernek kell, hogy helyet biztosítson.

Zéró tolerancia az illegális bevándorlással szemben

Nicola Molteni belügyi államtitkár hétfői nyilatkozatában hangoztatta, hogy az indulások megállítása nélkül az olaszországi befogadórendszer nagy nehézségbe ütközhet.

Továbbra is zéró toleranciát kell tanúsítani az illegális bevándorlással szemben, és növelni kell a kiutasítási központok számát. Egy jobbközép kormánynak kemény kézzel kell fellépnie az illegális bevándorlás ellen, és nagy figyelmet, komoly befektetéseket kell fordítania a biztonságra

– hangoztatta a Liga párt politikusa.

Hétfőn újraindult az emberek elszállítása Lampedusa szigetéről, ahol a négyszáz fős táborban még mindig több mint 2200-an vannak. Az első csoportot, száznyolcvan főt repülőgéppel vitték át a szicíliai Cataniába, mivel a hullámzó tenger miatt a komphajókkal való szállítás akadozik.