Közismert, hogy ami a készpénz-használatot illeti, a németek konzervatívok, a többség továbbra is a papírbankókban hisz. Éppen ezért még mindig sok pénzautomata áll a polgárok rendelkezésére, az országban 55 ezer ilyen berendezés van forgalomban, egy-egy ATM-ben pedig 50.000-100.000 eurót tárolnak.

Nem véletlen, hogy a bűnözők előszeretettel célozzák meg az ATM-eket, szinte minden napra jut egy automaták elleni támadás. 

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint 2022-ben 496 megkísérelt vagy sikeres automata-robbantás történt.

Megkönnyíti az elkövetők helyzetét, hogy más európai országokkal ellentétben Németországban nem ír elő törvény intelligens bankjegy-érvénytelenítő rendszert, mind például az automata mozgatása esetén üzembe lépő festékpatront.

Ezek a tényezők együttesen vonzzák az elkövetőket, akik többnyire az éjszaka közepén érkeznek, nagy sebességgel dolgoznak, és a robbantásokkal gyakran nagy pusztítást hagynak maguk mögött – írja a welt.de német hírmagazin. 

A gyanúsítottak több mint 70 százaléka külföldi, a nyomok Hollandiába, főként Amszterdamba és Utrechtbe vezetnek, majd ott gyakran el is tűnnek. A hollandiai elkövetők közül sokan rendelkeznek marokkói gyökerekkel, de a szép számmal akadnak köztük román származásúak is.

Az alaposan megszervezett és professzionálisan dolgozó rablók főleg a Hollandiával határos nagy német tartományt, a csaknem 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliát kedvelik, a kiterjedt autópálya-hálózat, és a nagyvárosoktól a legkisebb településekig szinte mindenütt kiépített ATM-ek mind-mind a bűnözőknek kedveznek. A csoportok Hessenbe és Rajna-vidék Pfalz-ba is előszeretettel járnak.

A bandák az automaták kifosztásához korábban főleg gázt használtak, újabban pedig egyre gyakrabban robbanóanyagot vetnek be.

A detonáció akár 30 méterre is elrepíti a páncélszekrények ajtaját, és egész házakat, utcákat tesz tönkre, veszélyeztetve a lakókat. Szerencsére még nem történt haláleset, de a nyomozók szerint ez csak idő kérdése.