Alekszej Navalnij hívei szerint Vlagyimir Putyin elnök azért záratta be egyik leghangosabb kritikusát egy büntetőtelepre Oroszország legzordabb, sarkvidéki részén, hogy elhallgattassa – számolt be róla az MTI.

Ne hagyjátok, hogy Putyin győzzön!

– írta kedden a Telegramon Leonyid Volkov, Navalnij külföldre emigrált vezető stratégája.

Séta a szűk börtönudvaron -32 fokban

Az orosz biztonsági erők feltételezhetően kemény fellépése miatt csak külföldi helyszíneken terveznek tüntetéseket. Németországban különösen sok eseménnyel készülnek a szervezők:

tíz városban, köztük Frankfurtban, Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Kölnben és Stuttgartban is demonstrációkat tartanak.

Navalnij december óta az Oroszország egyik legkeményebb, az északnyugat-szibériai Jamali Nyenyecföldön lévői melehovói Sarki Farkas fegyintézetében raboskodik. Csapata kedden a közösségi média csatornáin jelentette be, hogy egy hétre úgynevezett büntetőcellába zárták, arra hivatkozva, hogy nem sikerült „megfelelő módon” bemutatkoznia a börtön személyzetének.

A büntetőcellába zárt elítélt csak hajnalban tehet néhány lépést a betonfal övezte rendkívül szűk börtönudvaron, a legnagyobb a hidegben – jelenleg mínusz 32 fokban –, míg a többi rab ebéd után is kimehet a szabadba, amikor a sarki éjszaka ellenére is néhány fokkal melegebb van. Navalnijt összesen több mint 30 évi börtönbüntetésre ítélték az orosz hatóságok.