„Putyin beszédeit hallgatni büntetés" – üzente a vlagyimiri büntetőtelepről az orosz elnök legfőbb politikai ellenfele, Alekszej Navalnij.

Ez egész pontosan azt jelenti az ismert orosz ellenzéki szerint, hogy a börtönben, ahol jelenlegi büntetését tölti, esténként teljes hangerőn szólnak a hangszórókból Vlagyimir Putyin beszédei – közölte hivatalos közösségi oldalán Alekszej Navalnij.

Egészen pontosan azokat a beszédeket és felszólalásokat játssza a börtönrádió, amelyeket Puytin elnök Ukrajna megtámadása óta tartott. Ugyan a cellában ki lehet kapcsolni a rádiót, ezzel gyakorlatilag esélyünk sincs, mert a börtönfolyosón végig hangszórók lógnak, amelyekből olyan hangerővel szól Putyin, hogy nincs menekvés

– részletezte a börtönállapotokat Alekszej Navalnij.

Putyin elnök egyes számú hazai politikai ellenfele arra is kitért, hogy az egyik Putyin-beszédben elhangzik, hogy valójában nem is az oroszok kezdték a háborút, ők csak az Ukrajna által kezdeményezett offenzívát próbálják megállítani. Ez a részlet rendszerint akkor következik, amikor Navalnij már lefeküdt, és magára húzta a takarót.

„Ilyenkor jön el az a pont, amikor azt mondom magamban, hogy elég volt, nem bírom ezt a nyilvánvaló pofátlanságot, és aljas hazugságot. Majd arra gondolok: semmi baj, jobb börtönben lenni, mint alávetni magam egy ilyen hatalomnak. Aztán boldogan elalszom"

– fejtette ki Navalnij.

Vlagyimir Putyin főellensége

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, korrupcióellenes aktivista 2020. augusztus 20-án hirtelen rosszul lett egy Tomszk–Moszkva repülőjáraton: a gépnek Omszkban meg kell szakítania útját, hogy a politikust kórházba szállíthassák. Alekszej Navalnijt akkor lélegeztetőgépre kapcsolták. Miután a mesterséges kómában lévő ellenzékit augusztus 22-én gyógykezelésre Berlinbe szállították, a szervezetéből vett mintából egyértelműen kimutatták a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó anyag jelenlétét. Felépülése után Navalnij 2021 januárjában visszatért Oroszországba, ahol azonnal őrizetbe vették azzal vádolva, hogy megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Letartóztatása után tömeges tüntetések zajlottak szerte Oroszországban, amelynek következménye több száz letartóztatás és több tucatnyi büntetőügy lett.