Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében közölte: megtiszteltetés számára a 31 tagországot számláló katonai szövetség állam-, illetve kormányfőinek döntése.

Az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti kötelék közel hetvenöt éve biztosítja szabadságunkat és biztonságunkat, és egy veszélyesebb világban nagyszerű szövetségünk fontosabb, mint valaha

– fogalmazott a főtitkár.

Az Észak-atlanti Tanács köszönetet mondott a főtitkárnak a vezetői munkájáért és a NATO iránti elkötelezettségéért, ami kiemelt fontosságú a transzatlanti egység megőrzésének szempontjából a jelenlegi példátlan biztonsági kihívásokkal szemben.

Stoltenberg, az idén 64 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget.

Sokáig úgy tűnt, megoldatlan marad a főtitkári utódlás kérdése a NATO-ban.

Stoltenberg valójában kilenc év után szeptemberben akarta abbahagyni, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, a 31 tagállamnak a július eleji, vilniusi NATO-csúcsig meg kell állapodnia az utódról.

Boris Pistorius szövetségi védelmi miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megbízatásának meghosszabbítása mellett emelt szót. Jens Stoltenberg pedig nem kívánt belekeveredni a nehéz utódkeresésbe. Szerinte az erről szóló döntés a tagállamok dolga.

A Tagesschau a svéd rádióra hivatkozva korábban azt írta, Joe Biden amerikai elnök már felkérte Stoltenberget, hogy folytassa hivatalát. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

NATO-főtitkár: A tárgyalóasztalnál és a harctéren is Putyin elnyomása a cél

Az amerikai külügyminiszter egyeztetett a NATO főtitkárával és az amerikai elnökkel, ahol kifejtette, hogy ezekben a háborús időkben a NATO-szövetségesek közelgő csúcstalálkozója fontos mérföldkő lesz a NATO megerősítésére, és a szövetség területét minden centiméteren megvédik. Bővebben >>>