A brit repülőgép-hordozó, amely a hidegháború óta a legnagyobb NATO-gyakorlatot vezette volna, nem indul el vasárnap, miután az utolsó ellenőrzések során problémát fedeztek fel a hajócsavarral – közölte a Királyi Haditengerészet.

A HMS Queen Elizabeth így nem vesz részt a Norvégia sarkvidéki partjainál zajló Steadfast Defender gyakorlaton, a HMS Prince of Wales helyettesíti majd, és vezeti majd a nemzetközi egységekből álló flottát.

A tervmódosítás szinte fordított forgatókönyve annak, ami 2022 augusztusában történt, amikor a Prince of Wales hajócsavar-probléma miatt meghibásodott, miközben az Egyesült Államokkal és Kanadával közös gyakorlatokat hajtott végre Észak-Amerika partjainál. A hordozót vissza kellett vontatni a kikötőbe a Wight-szigetről, és a HMS Queen Elizabeth vette át a helyét a gyakorlatokon – számolt be róla az AP. 

A hírügynökség azt is megjegyezte, hogy a HMS Queen Elizabeth kiesésével a haditengerészet nem biztos, hogy képes lesz repülőgépet küldeni a Vörös-tengerre

– ahogy azt James Heappey fegyveres erőkért felelős miniszter javasolta –, ahol az ellenségeskedések felerősödtek az Irán által támogatott húti lázadók miatt, akik teherhajókat vesznek célba az Ázsiát Európával és az Egyesült Államokkal összekötő vizeken.

A hajócsavar-probléma kevesebb mint három héten belül a második kudarc a Királyi Haditengerészet számára, miután korábban két brit aknavadász vízijármű ütközött össze egy bahreini kikötőben, ami kárt okozott a hajókban, de nem történt személyi sérülés. 

Katonai tisztviselők közölték, hogy vizsgálják az ütközés okát, amelyben a HMS Chiddingfold látszólag hátramenetben belehajtott a kikötött HMS Bangorba. A két aknavadász a Közel-Keleten állomásozott, hogy segítsen a kereskedelmi hajók védelmében.