Fehéroroszország és Kína 11 napos közös hadgyakorlatot kezdett hétfőn, mindössze néhány kilométerre a lengyel, vagyis egy NATO-tagország határától. 

A fehérorosz védelmi minisztérium közölte, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg csapatai a hétvégén érkeztek az országukba és a fehérorosz-lengyel határon fekvő Breszt városának közelében egy július 8-19-ig tartó, közös terrorellenes kiképzési gyakorlaton vesznek részt. Alig hatvan kilométerre a NATO-tagállam határától írja a CNN.

A hadgyakorlat kezdete egybeesett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök varsói látogatásával, ahol biztonsági megállapodást írt alá Donald Tusk  lengyel miniszterelnökkel.

Vadim Denisenko, a belarusz hadsereg vezérőrnagya elmondta: a Támadó Sólyom elnevezésű közös hadműveletbe a két ország katonai személyzete bizonyos szakaszokban „egy egységként" fog együtt cselekedni. 

A kínai védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy a gyakorlatok során „túszmentési műveleteket és terrorizmusellenes küldetéseket" hajtanak végre.

Peking is Minszk szövetsége

A múlt csütörtökön Fehéroroszország csatlakozott  a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO).

A 2001-ben Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a terrorizmus elleni küzdelem és a határbiztonság előmozdítása céljából alapította az SCO-t.

Azonban az elmúlt években a blokk átalakítását szorgalmazza a pekingi és moszkvai vezetés, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által vezetett nyugati intézmények geopolitikai ellensúlyává válhasson a szervezet.

Wang Yi, kínai külügyminiszter és újonnan kinevezett fehérorosz kollégája, Maksim Ryzhenkov hétfőn Pekingben megállapodtak, hogy a két ország határozottan támogatni fogja egymást és elutasítják az USA hegemónia törekvéseit.

A háború és Fehéroroszország 

A 2022 februárjában indított teljes körű invázió előtt Moszkva egy közös hadgyakorlatra hivatkozva vezényelte az ukrán-fehérorosz határra a csapatait, majd az ide helyezett egységeket használta Kijev megtámadására.

Tavaly Putyin azt is bejelentette, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket helyezne el Belaruszban.

A közös kínai-fehérorosz hadművelet a NATO 75. évfordulós washingtoni csúcstalálkozójának előestéjén kezdték meg.

Jöhet az ukrán NATO-tagság? Washingtonban találkoznak a szövetség vezetői

Az oroszokkal hadban álló ország NATO-megbízottja szerint a szövetségnek határozott tagsági ajánlatot kell tennie Kijev felé.