Milánó ikonikus standionját az eredeti tervekkel ellentétben mégsem bontják le. Az AC Milan és az Inter Milan által közösen használt San Siro stadion, hivatalos nevén Stadio Giuseppe Meazza lebontásáról 2019-ben született döntés, ám az elképzelés ám építészek, írók, történészek a város polgármesterének címzett tiltakozó levélben petíciót nyújtottak be - írja az Építészfórum.

Írásukban a meglévő stadion megtartását és újrahasznosítását követelték, emellett gazdasági és természetvédelmi szempontból is kifogásolták a bontást.

A San Sirót a Populous által tervezett, a város két ikonikus épülete, a dóm és a Galleria Vittorio Emanuele II passzázs inspirálta stadion váltotta volna fel.

A San Siro 1925-ben készült el Ulisse Stacchini tervei nyomán.

Az épületet többször bővítették és renoválták, 1955-ben Armando Ronca és Ferruccio Calzolari adták hozzá a jellegzetes második szintet, és ennek köszönheti most a megmenekülését, ugyanis a második gyűrű 2026-ban, tehát a tervezett bontás idején eléri a szükséges korhatárt – 70 + év – ahhoz, hogy az olasz törvények értelmében védetté váljon, amennyiben igazolást nyer, hogy a védettséghez kulturális érdek fűződik.

A milánói műemlékvédelmi felügyelőség az önkormányzat kérésére előzetesen megvizsgálta a kérdést, és úgy találta, hogy a második gyűrű építészetileg jelentős, megőrzésre érdemes. A Lombardia kulturális örökségéért felelős regionális bizottság egyetértett a döntéssel.

Az atlétikai vb miatt a kormány elkezdte csöpögtetni a pénzt Budapestnek

Az Orbán-kabinet megígérte Budapestnek, hogy legalább részben teljesíti korábbi ígéreteit az atlétikai vb érdekében, a hiányzó 30 milliárd forintból viszont csak kettőt fizetnének most ki, a többiről tárgyalnak. Bővebben >>>