Egy mexikói önkéntes milícia szerint, a helyi emberrablások elleni küzdelem nevében, már 12 éves iskolásokat is toboroznak, ami egyértelmű jele annak, hogy az ország egyes területein a hatóságok képtelenek felvenni a harcot a szervezett bűnözéssel.

Eltakart arcú fiúk és lányok, puskákkal és botokkal vonultak fel a helyi sportpályán ezen a héten, mielőtt csatlakoztak volna járőrökhöz Avahualtempában, Guerrero állam délnyugati részén.

„A törvénynélküliség miatt nem tudunk tanulni” – nyilatkozta az egyik beszervezett tizenéves a helyi Milenio televíziós csatornának. A fiú elmagyarázta, hogyan tanult meg fegyverrel lőni csupán pár lecke után.

Guerreróban, Mexikó egyik legszegényebb államában, az utóbbi időben fokozódott az erőszak. Emberi jogokért küzdő csoportok szerint, a január eleji, feltehetően a La Familia Michoacana kartell nevéhez köthető támadásban 30 ember halt meg. Ayahualtempában pedig péntek óta egy család négy eltűnt tagját keresik, akik feltehetően emberrablás áldozataivá váltak - közölte Guerrero állam ügyészsége.

A kiskorú önkéntesek feladata, a rendőrségi szervezet erősítése mellett, a mintegy 700 lakosú falu védelme, míg a felnőttek az eltűnt embereket keresik - mondta Antonio Toribio helyi tisztviselő.

Többé nem fogjuk engedni, hogy elraboljanak minket, vagy hogy az emberek folyton eltűnjenek - tette hozzá Toribio.

Mivel Guerreróban, a hatóságok és a kábítószer-kereskedő kartelek folyamatos harcban állnak, nem ez az első alkalom, hogy a kiskorúakat is felfegyverzik.