1993 nyarán, az olasz rendőrséggel a nyomában, a 30 éves Matteo Messina Denaro szerelmes levele jelezte menekülésének kezdetét: „Hallani fogtok rólam, ördögnek fognak lefesteni, de mindez hazugság lesz” – jegyezte le búcsúzóul akkori barátnőjének, Angelának. Ezt követően Szicília legrettegettebb fiatal maffiafőnöke egyik napról a másikra kámforrá vált – írja a Le Monde.

A következő 30 évben a playboy hírében álló férfi ugyanolyan virtuozitással kerülte el a nyomozókat, mint kedvenc képregényhőse, Diabolik, akitől a becenevét vette. Olaszország a gyilkosságok, a robbantások, a fegyver- és kábítószer-kereskedelem miatt körözési plakátján lévő fényképéről ismerte meg:

szögletes, titokzatosságba burkolózó, füstölt szemüveg mögé rejtett arc. Ez volt a kegyetlen gyilkos arca, aki a legvadabb főnökök szimbólumává vált.

A 61 éves Messina Denaro rákban szenvedett, és kórházban halt meg – jelentette az ANSA ügynökség szeptember 25-én, hétfőn. Az egykori „Keresztapa” szobája körül több tucat rendőr állt őrt a l'aquilai San Salvatore kórházban.

A betegsége buktatta le a bujkálás nagymesterét

Nyolc hónappal korábban, január 16-án éppen a betegségének a kezelését követve sikerült a nyomozóknak végül letartóztatniuk Olaszország egyik leghírhedtebb szökevényét, amikor is éppen egy orvosi konzultációra tartott álnéven egy palermói klinikára.

Ezzel véget ért egy olyan ember karrierje, aki korábban soha nem tette be a lábát börtöncellába, de még a bírósági vádlottak padjára sem kellett leülnie.

Három évvel ezelőtt az olasz maffiafőnöknél vastagbélrákot diagnosztizáltak. Denaro több műtéten és kemoterápián esett át. Augusztus óta a LʼAcuila kórházban feküdt egy páncélozott kórteremben. Szeptember 22-én Denaro kómába esett, majd az orvosok halottnak nyilvánították.

 

Élő halott lett Olaszország egykor legkeresettebb maffiafőnöke: eutanáziát kért

Péntek óta visszafordíthatatlan kómában volt Matteo Messina Denaro. Bővebben --->