Ukrajna nem részese a pénteki, Moszkva melletti lövöldözésnek, és az ukrán kapcsolatra utaló felvetéseknek

semmi közük nincs a valósághoz

– mondta szombaton a kijevi katonai kémügynökség szóvivője.

Az orosz FSZB biztonsági szolgálata közölte, hogy a fővároshoz közeli koncertteremben elkövetett merénylet gyanúsítottjait, „mind a négy terroristát” letartóztatták, miközben az ukrán határ felé tartottak. Az orosz szervek szerint ukrajnai kapcsolataik is voltak. 

„Ez természetesen egy újabb hazugság az orosz különleges szolgálatoktól, aminek semmi köze a valósághoz” – mondta Andrij Juszov, a Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztályának munkatársa a Reutersnek.

Hozzátette: „Ukrajna természetesen nem vett részt ebben a terrortámadásban. Ukrajna megvédi szuverenitását az orosz megszállóktól, felszabadítja saját területét, és nem civilekkel, hanem a megszállók hadseregével és katonai célpontjaival harcol.”

Ezek egybecsengnek Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó szavaival, aki péntek este és szombaton is tagadta az ukrán kapcsolatokat. Podoljak szombaton az X-en azt írta, hogy „abszolút vállalhatatlan minden olyan kísérlet, amely Ukrajnát a terrortámadáshoz kötné”.

Dmitrij Medvegyev egykori államfő és miniszterelnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese azt írta, ha kiderül, hogy a terroristáknak közük volt a „kijevi rezsimhez”, akkor „mindannyiukat meg kell találni és kíméletlenül el kell pusztítani, mint a terroristákat. Beleértve annak az államnak a tisztviselőit is, amelyik ilyen atrocitást követett el.”