Magyar Honvédség páncélozott szállítókocsival megpakolt teherautóit észlelték szerdán a Szvilaj határátkelőnél – tudta meg a Slobodna Bosna.

A konvoj Horvátország felől lépett be Bosznia-Hercegovinába.

Azt feszegetik, hogy Magyarország mi célból küld most páncélozott járműveket,

habár a cikk is emlékeztet rá, hogy Magyarország hamarosan átveszi Ausztriától az EUFOR egységeinek irányítását.

A bosnyák lap szerint a legnagyobb kérdés az, hogy a Magyarország birtokában lévő szovjet gyártmányú páncélozott szállítókocsikkal valóban az EUFOR-t támogatják-e, vagy amire a cikk célozgat: esetleg „rossz kezekbe kerül” Bosznia-Hercegovinában. 

A Honvédelmi Minisztérium a napi.hu-nak küldött válaszában elismerte, hogy

valóban egy olyan BTR-80 típusú harcjármű szerepel a mellékelt képen, amely a Magyar Honvédség kötelékébe tartozik.

Azt is írták, hogy 

A harcjárművet Bosznia és Hercegovina biztonságának szavatolására használják.

Elismerték, hogy a szállítás a napokban történt, egy meghibásodott másik harcjárművet kell lecserélni. 

Megjegyzik azt is, hogy „az EUFOR műveleti kérése alapján vállalta Magyarország a képesség biztosítását, ám a meghibásodás nincs összefüggésben a szerepvállalással”.

A válaszukban azt is kizárták, hogy a harcjármű például szeparatista erők kezébe kerüljön, tekintettel arra, hogy „biztosított és diplomáciai engedéllyel rendelkező szállításról van szó”.

Orbán Viktor: Az új boszniai kormány részéről barátságot és tiszteletet tapasztalt, ezt Magyarország is megadja Boszniának

Magyarország a Balkán és Bosznia-Hercegovina gyors európai uniós tagságát támogatja, az Európai Uniónak most nagyobb szüksége van a Balkánra, mint fordítva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök még júniusban Szarajevóban, miután megbeszélést folytatott Borjana Kristo bosznia-hercegovinai kormányfővel.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország továbbra is szívesen vállal szerepet a Balkán biztonságának garantálásában és ha kell, növelni is kész jelenlegi hozzájárulását az EUFOR misszióhoz.

Orbán Viktor Szarajevóban találkozott az államelnökség három tagjával is, valamint látogatást tett a parlamentben. Ezután Banja Lukába utazott tovább, hogy Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytasson tárgyalásokat.

A miniszterelnököt a hivatalos látogatásra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elkísérte. Bővebben>>>

Az osztrák Der Standard egyébként épp a minap közölt egy írást a magyar szerepvállalásról, megemlítik, hogy Magyarország azért (is) nyerte el a megbízást a bosznia-hercegovinai EUFOR-parancsnokságra, mert egyebek mellett vállalta, hogy 2024 januárjától legalább három évre négy-öt helikoptert biztosít az EUFOR számára. 

Az cikk helyzetelemzése szerint a magyar parancsnokság – elsősorban a magyar kormány megítélése miatt – bizonytalansághoz vezethet a helyszínen, mert „az emberek félnek az esetleges politikai befolyástól”. A lap hozzáteszi, hogy a közelmúltban amerikai képviselők próbálták rávenni Olaszországot, hogy biztosítsa az EUFOR-parancsnokát Magyarország helyett.

Nemzetközi békefenntartók felépítésüktől függetlenül mindig ki vannak téve bizonyos politikai befolyásoknak abból az országból, ahonnan származnak

– mondta Ismet Fatih Čančar boszniai biztonsági szakértő.

Kitérnek arra is, hogy annak ellenére kapta meg Magyarország az EUFOR-parancsnokságot, hogy a magyar kormány hevesen ellenzi a Bosznia felosztásában érdekelt szerb vezető, Milorad Dodik elleni intézkedéseket, holott már évek óta amerikai szankciók alatt áll.