Miután évekkel a halála után fedeztek fel egy nőt az otthonában, nemzeti kampányt indítottak Hollandiában a magány elleni küzdelem érdekében. A nőt Bep de Bruinnak hívták. A holland Kelet-Indiában született, tinédzserként Hollandiába költözött.

Egy korai traumát követően elszigetelődött, és megszakította a kapcsolatot egyetlen gyermekével. Tehát amikor Bep 2003-ban meghalt, senki sem vette észre. Állami nyugdíja automatikusan bekerült a bankszámlájára, míg a lakbérét leemelték. Bep holttestét akkor fedezték fel, amikor a gázosoknak be kellett jutniuk a lakásába.

Az akkor még helyi politikus, Hugo de Jonge ezután elindított egy programot, amelynek keretében önkéntesek meglátogattak minden 75 év feletti rotterdami lakost, és segítettek nekik abban is, hogy felvehessék egymással a kapcsolatot – írja a BBC. Amikor de Jonge-t kinevezték egészségügyi, jóléti és sportminiszterré, folytatta az ügyet, és 2018-ban országos kezdeményezést indított az idősek magányának leküzdésére.

Nehéz megbízható globális adatokat találni, ám tavaly az első EU-szerte végzett felmérés azt mutatta, hogy minden nyolcadik ember érzi magát magányosnak

A tanácsadók felkeresik a helyi önkormányzatokat, hogy segítsenek nekik cselekvési tervek elkészítésében. Arra is ösztönzik őket, hogy hozzanak létre magányellenes hálózatokat egészségügyi szakemberekkel, önkéntesekkel és cégekkel.

Ezt nemzeti szinten is megismételték, létrehozva a Nemzeti Koalíciót a Magányosság Ellen. A tagok a bankoktól a szupermarketeken át a jótékonysági szervezetekig, sportklubokig és kulturális intézményekig terjednek. Évente kétszer találkoznak, hogy megosszák egymással ötleteiket és megtalálják a közös munka módját.

Számos innovatív ötlet jött váratlan helyekről.

Például a Jumbo áruházlánc létrehozta a „csevegős pénztárakat" több tucat üzletében, a nemzeti postaszolgálat, a Post NL pedig kidolgozott egy önkéntes rendszert, amelynek keretében a postai dolgozók jelenthetik a problémásnak vélt lakosokat. A dolgozóknak megmondják, hogy mire kell figyelniük – például a szokásosnál hosszabb ideig zárt függönyökre vagy a felhalmozódott postára –, majd gond esetén űrlapot továbbítanak a lakó adataival egy jóléti szervezetnek.

A program jelenleg 19 településen működik. Három év alatt körülbelül 50 riasztást küldtek Rotterdamban: a helyi jóléti partnerek szerint szinte mindegyik megalapozott volt. 2022-ben az akcióprogramot az egész társadalomra kiterjesztették, a koalíció 196 partnerre bővült.

Jelenleg kutatási projektek folynak, amelyek más, magas kockázatú csoportokat vizsgálnak, beleértve az informális gondozókat, az idősebb bevándorlókat és a tinédzsereket.

Nálunk karácsony előtt megindul a roham az idősotthonok férőhelyeiért, pedig nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a keresést, ugyanis akár 2 év is lehet a várakozási idő, ami igencsak hosszú. A részleteket itt találja meg >>>