Az elmúlt időszakban az LMBTQ+ hívekhez való viszony állt a vatikáni viták középpontjában. Ezen a héten Ferenc pápa engedélyezte, hogy a meleg hívekre is áldásukat adhassák a katolikus papok. Az LMBTQ problematika nemcsak a hazai és nemzetközi politikai diskurzus, hanem a 21. századhoz alkalmazkodni akaró egyházi vitáknak is a középpontjában állnak – írja a Politico.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta progresszív irányba mozdult el a Szentszék. A XVI. Püspöki Szinódus őszi, rendes közgyűlése a nők katolikus egyházon belüli helyzetének a kérdése mellett az LMBTQ+ hívekhez való viszony problematikája körül forgott – azonban a konzervatív bíborosok ellenállása miatt még az LMBTQ+  kifejezést is elhagyták a dokumentumból.  

A héten viszont Ferenc pápa zöld utat adott az azonos nemű párok megáldásának, így a Püspöki Szinódus záródokumentumához képest a szabadelvűbb felfogás irányába mozdult el a Vatikán LMBTQ+ hívekkel kapcsolatos álláspontja.

Kaphatnak áldást a melegek, de nem mindegy, mikor

Vatikán hivatala által közétett dokumentum leszögezi, hogy az áldás nem érvényesíti a pár státuszát, illetve nem is változtatja meg az egyház örökérvényű tanítását a házasságról. Fontos kitétel, hogy az nem történhet meg a házassági szertartással egy időben. A pápa által szignált okmány leszögezi, hogy nem szükséges egy kimerítő erkölcsi követelményrendszert az áldás feltételévé tenni.

A mostani fejlemények valószínűleg továbbá fokozzák a katolikus egyházon belüli vitákat.

Míg a nyugati egyházi méltóságok inkább támogatnák a további liberalizációt, addig az egyre népessebbé váló afrikai püspökök között kifejezetten népszerűtlen az LMBTQ párok megáldásának a lehetősége.