A lengyel parlament hétfőn vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a korábbi kormány visszaélt-e a Pegasus hackerszoftverrel, hogy kémkedjen politikai ellenfelei után. A Pegasus-vizsgálat elindítása az új kormány egyik legfontosabb kampányígérete volt az októberi parlamenti választások előtt.

Az izraeli kémszoftver használatára a Torontói Egyetem Citizen Lab nevű, digitális biztonsággal foglalkozó nonprofit szervezetének vizsgálata során derült fény. Az új bizottság az előző Jog és Igazságosság párti kormány vezető tisztségviselőit kívánja meghallgatni – számolt be róla a Politico.

Lengyelország Magyarország, Spanyolország és Görögország mellett egyike volt annak a négy országnak, ahol a jelentések szerint a kémszoftvereket a politikai ellenzék, a civil társadalom tagjai és az újságírók ellen használták. Egy lengyel vizsgálóbizottság most a korábbi Jog és Igazságosság (PiS) kormány vezető tisztségviselőit, köztük Jaroslaw Kaczynski pártfőtitkárt is ki akarja hallgatni.

Kaczynski tagadja a kémkedést

Kaczynski korábban megerősítette, hogy a kormány birtokában volt a Pegasus szoftver. Azt azonban következetesen tagadta, hogy azt ellenzéki politikusok ellen használták volna a 2019-es parlamenti választási kampány során.

„Ez az egész túlzás. Minden összhangban volt a lengyel nemzeti érdekkel, a biztonsági szolgálatoknak a bűnözés és a kémkedés elleni küzdelemmel kapcsolatos igényeivel” – mondta a PiS vezető politikusa. A kormánykoalíció azt állítja, hogy a PiS arra használta a Pegasust, hogy kémkedjen az ellenségei után, és hogy szemmel tartsa saját tagjait.

A megfigyelés mértéke sokkoló!

– ezt állítja Adam Bodnar igazságügyi miniszter.

A bizottság elé idézett más vezető tisztségviselők között van Beata Szydlo volt PiS-miniszterelnök, Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter, valamint Mariusz Kaminski és Maciej Wasik volt PiS-képviselők, akik a belügyminisztériumot vezették, és akiket Andrzej Duda elnök nemrég kegyelemben részesített, miután egy régi korrupciós ügyben elítélték őket.

„Túl sokáig hazudott a PiS”

Kaminski elítélte a bizottságot, mint „politikai játszmát Lengyelország biztonságával”, és hozzátette: A titkosszolgálat mindig a törvényeknek megfelelően járt el. Alig várja, hogy a lehető leghamarabb a nyilvánosság elé tárhassa az igazságot.

Magdalena Sroka, a bizottságot vezető parlamenti képviselő a testület első ülése után újságíróknak nyilatkozott: Túl sokáig hazudott nekünk a PiS a Pegasusról, és most a végére járunk a dolognak. Ez a bizottság nemcsak a Pegazus használatáért felelős személyeket fogja felfedni, hanem azokat az embereket is, akiket lehallgattak: politikusokat, ügyvédeket, újságírókat és egyszerű embereket.