Lengyelország megerősíti keleti határának infrastruktúráját, hogy visszatartsa a Belaruszból érkező migránsokat, mivel az illegális átkelési kísérletek száma napról-napra növekszik. Donald Tusk azt mondta, hogy hazája hibrid háborúval néz szembe a Belaruszból érkező illegális migráció miatt, amikor a határon fekvő Karakule faluba látogatott, hogy találkozzon a csapatokkal - írta a Lengyel Sajtóügynökség.

Nem fog számítani a pénz, ha Lengyelország biztonságáról van szó

– mondta a lengyel kormányfő.

A miniszterelnök megerősítette meggyőződését, hogy Alekszandr Lukasenka rezsimje „társszervezője ennek a gyakorlatnak”, mivel az ország egyre agresszívebb Varsóval szemben. Lengyelország 2021-ben azzal vádolta Belaruszt, hogy több ezer, papírokkal nem rendelkező migránst engedett át a határon az Európai Unióba, de ezt Minszk azóta is tagadja – írja a Politico.

Donald Tusk szombaton elárulta, hogy a megerősített erődítések a teljes keleti határ mentén fel lesznek állítva, amely Ukrajnát és Oroszországot is magában foglalhatja, ám részleteket nem árult el ennek a kialakításáról.

Belaruszt az utóbbi időben a Moszkvával kötött vámuniója miatt is támadások érték. Hétfőn az Európai Bizottság átfogó kereskedelmi szankciókat sürgetett Minszkkel szemben, mondván, hogy az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak nem szolgálhatnak érvként arra, hogy Moszkva legközelebbi szövetségesével kivételezzenek. A hét elején egy magas rangú lengyel bíró politikai menedékjogot kért Belaruszban, mondván, hogy ezzel a lépéssel tiltakozik Varsó Moszkvával szembeni „igazságtalan és káros politikája” ellen.