Az Adidas megtiltotta a futballszurkolóknak, hogy a 44-es számmal ellátott német futballmezeket vásároljanak, miután a média felvetette, hogy azok hasonlítanak a második világháború idején a náci SS-egységek által használt szimbólumra. „Megakadályozzuk a mezek személyre szabását!” – jelentette ki a sportszergyártó cég szóvivője.

Az SS-egységei voltak a legnagyobb mértékben felelősek a nácik által elkövetett emberiség elleni bűncselekményekért. Az újonnan kiadott német szerelés a rózsaszín színválasztásával is vitát váltott ki. A szimbolizmus kérdését először Michael König történész vetette fel, aki szerint a szerelések számozása erősen megkérdőjelezhető – írja a BBC.

Az SS-rúnát 1929-ben tervezték a náci egységek számára. Az SS tagjai a Gestapo ügynökeitől a koncentrációs táborok őreiig terjedtek. Az SS feladatai közé tartozott a haláltáborok igazgatása, ahol emberek millióit végezték ki.

Az Adidas szóvivője, Oliver Brüggen tagadta, hogy a szerelés náci szimbólumokra való hasonlósága szándékos lett volna.

Vállalkozásként elkötelezettek vagyunk az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, az erőszak és a gyűlölet minden formája ellen – mondta Brüggen. Az Adidas elárulta a BBC-nek, hogy a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) és partnerei tervezték a mezeken szereplő számokat.

A rózsaszín szerelés is kiverte a biztosítékot sokaknál

A DFB a Twitter/X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a mezek terveit a tervezési folyamat során benyújtották az UEFA-nak felülvizsgálatra, és hogy egyik érintett fél sem látta a náci szimbolizmust megjeleníteni. A 4-es mezszámra egy alternatív dizájnt fognak kidolgozni.

Ugyanez a mez további vitákat váltott ki az élénk rózsaszínű mez színe miatt. A szurkolók szerint a szín az ország sokszínűségét jelképezi. A kritikusok szerint azonban ez a szín nem hagyományos, és azért vezették csak be, hogy pénzt gyűjtsenek a szövetségnek.

Robert Habeck gazdasági miniszter azonban a DFB azon döntését, hogy 2027-től a német Adidas céget az amerikai Nike óriáscég helyett a német futballmezek gyártója lesz, a „hazafiság hiánya” miatt bírálta. Németország ad otthont az idei labdarúgó Európa-bajnokságnak, amelyet 10 különböző városban rendeznek meg.