Nagy visszhangot keltett Emmanuel Macron azon felvetése, hogy nyugati csapatokat lehetne Ukrajnába telepíteni. Moszkva egyenesen az ENSZ-hez fordult a francia elnök kijelentése miatt: Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselője szerint ez a felfogás reálissá teszi a harmadik világháború kitörését.

Emmanuel Macron szétcsapott a NATO békegalambjai között, harcias húrokat penget

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) számos lehetősége van arra, hogy személyzetet vezényeljen Ukrajna támogatására, és ezekkel a lehetőségeivel akár élhet is a közeljövőben. Mennyiben lehet ez egy új korszak hajnala a háború harmadik évében? – az Economx Jójárt Krisztián Oroszország-szakértőt kérdezte erről.Ha kíváncsi a részletekre

Ennek fényében különösen erősnek hat Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a Euractivon megjelent publicisztikájában tett állítása, miszerint az uniónak fel kell készülnie a hadigazdálkodásra való átallásra.

Az Európai Tanács elnöke felidézte, hogy mikor 2022. február 24-én hajnali fél négykor felébredt a háborúról tájékoztató telefonra néhány óra már rendkívüli gyűlést tartottak Brüsszelben az unió vezetői, ahol elkötelezték magukat a Kijev támogatása mellett.

Zelenszkij fegyvereket kért az országa megvédésére és ők első alkalommal az unió történetében megszavazták a nagymértékű katonai segítség küldését.

Egész Európa veszélyben van

Részben ennek is köszönhető, hogy bár a Kreml 3 napos háborúra számított, az elszánt ukrán ellenállás miatt azonban két éve alatt se sikerült legyőzniük a szomszédjukat.

Michel szerint sikerek esetén Oroszország nem fog megállni Ukrajnában, elsősorban Moldova, Grúziát, illetve kaukázusi, balkáni és afrikai országokat látja egy orosz beavatkozás kiszolgáltatottjainak.

Az EiT elnöke úgy gondolja, hogy a putyini hatalom egész Európát veszélyezteti, ezért az uniónak fel kell készülni a határai védelemére és a hadigazdálkodásra való átállásra. Mivel az EU már nem számíthat másra a saját biztonsága garantálásában és nem lehetnek regnáló amerikai kormánynak többé kiszolgáltatva. 

A védelmi kiadások növelése

A háború kezdete óta az európai védelmi ipar 50 százalékkal növelte a termelési kapacitását és a várakozások szerint jövőre évi 2 millió lövedék fölé emelkedik az európai lőszergyártási kapacitás. Az unió vezető tisztviselője szerint Európának további fegyvereket kell vásárolni Ukrajna számára, a cél, hogy 2030-ig  megduplázódjanak az európai hadiipartól vásárolt eszközök aránya.

Oroszország a GDP-je 6 százalékát védelmi kiadásokra, míg az uniós átlag még mindig nem éri el a NATO által elvárt 2 százalékot.

Ez Michel szerint jól mutatja, hogy EU évtizedek óta nem fektet eleget a saját védelmébe, pedig az ilyen beruházások a növekedés és munkahelyteremtés garanciái lehetnének

Európai védelmi kötvények

A belga politikusa kulcskérdésnek tartja a védelmi kiadások  köz- és magánfinanszírozásának a megkönnyítését. Michel szerint az európai védelmi kötvények kibocsátása hatékony eszköz lehet a beruházásokhoz szükséges pénzszerzés egyszerűbb tételéhez. 

Az EiT vezetője megfontolásra ajánlotta, hogy a védelmi ipar intenzívebb támogatása érdekében terjesszék ki az Európai Beruházási Bank mandátumát és igazítsák ki a hitelezési politikát.