Az ENSZ Közgyűlés mind a 193 tagállam támogatásával fogadta el csütörtökön a szervezet első mesterséges intelligenciával kapcsolatos határozatát, ami többek között az új technológiához való egyenlő hozzáférés fontosságát hangsúlyozza.

A három hónapnyi előkészítés után elfogadott dokumentum fő célja a fejlett és szegényebb országok közötti digitális szakadék csökkentésének az előmozdítása – írja az Index. 

Az Egyesült Államok (és 123 társ-előterjesztő ország) által benyújtott javaslat az AI fejlődésének gyors ütemét látva sürgetőnek minősíti a globális egyetértést kialakítását az új technológiával létrehozott rendszerek biztonságával kapcsolatban.

Az elmúlt időszak geopolitikai feszültségei ellenére Oroszország és Kína is csatlakozott a Biden-adminisztráció által előterjesztett javaslat megszavazásához. A Fehér Ház üdvözölte a dokumentum egyhangú elfogadását: Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete különösen jelentősnek tartja a fejlődés elősegítése melletti egységes kiállást. 

Csak egy szimbolikus állásfoglalás

A határozat elsősorban szimbolikus jelentőséggel és vajmi kevés gyakorlati relevanciával bír. Az egyhangúlag elfogadott dokumentum általánosító jellegű és nem jelöl ki betartatási kritériumokat, vagyis nem kötelező érvényű. Ráadásul nem említi az olyan kritikusok kérdéseket, mint az AI katonai felhasználása, bár az utóbbi témáról többoldalú egyeztetések folynak az ENSZ keretein belül.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének szimbolikusnak tekinthető határozatával szemben márciusban a világ első átfogó MI-szabályozását fogadta el az Európai Parlament, ami kockázati alapon szabályozza vagy épp tiltja az AI használatát.

A világ első átfogó MI-szabályozását vezeti be az Európai Unió

Elfogadta az Európai Parlament a mestersége intelligenciáról szóló rendeletet. Ez az első átfogó, az MI fejlesztésére és használatára vonatkozó jogszabály, ami kockázati alapon szabályozza vagy épp tiltja az AI használatát. Az MI-rendelete megszegőire akár 35 millió eurós (több mint 13 milliárd forintos) büntetést is kiszabhatnak. Ha érdeklik a részletek, kattintson!