A Kreml szerint egy német katonai megbeszélésekről készült állítólagos hangfelvétel azt mutatja, hogy a Bundeswehr orosz területre irányuló csapásmérési terveiről tárgyalnak, és szerintük megkérdőjelezhető, hogy Olaf Scholz kancellár irányítja-e az országot.

Az orosz média a múlt héten közzétett egy hangfelvételt, amely szerintük magas rangú német katonai tisztviselők megbeszélését tartalmazza, amelyen Ukrajnának szánt fegyverekről és egy esetleges kijevi csapásról tárgyaltak egy krími híd ellen, aminek hatására orosz tisztviselők magyarázatot követeltek.

A hangfelvétel arról tanúskodik, hogy a Bundeswehren belül konkrétan megvitatják az orosz területre irányuló csapások terveit. Ez nem igényel jogi értelmezést, mert itt minden több mint nyilvánvaló

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Itt azt kell kiderítenünk, hogy a Bundeswehr ezt saját kezdeményezésére teszi-e. Akkor a kérdés viszont az, hogy mennyire ellenőrizhető a német haderő, és mennyire uralja Scholz a helyzetet. Vagy ez a német kormány politikájának része lenne? – kérdezte Peszkov.

Berlin is felveszi a kesztyűt

A szóvivő szerint mindkét forgatókönyv nagyon rossz, mert a Nyugat országainak közvetlen részvételét jelzi az Ukrajna körüli konfliktusban. Berlin közölte, hogy kivizsgálja a Moszkva által egyértelműnek nevezett hangfelvételt.

„Az incidens sokkal több, mint egy beszélgetés lehallgatása és nyilvánosságra hozatala. Ez része annak az információs háborúnak, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök folytat” –jegyezte meg Boris Pistorius német védelmi miniszter vasárnap.

Ez egy hibrid dezinformációs támadás, ami a megosztásról és az egységünk aláásásáról szól

– tette hozzá a tárcavezető.

Oroszország hétfőn beidézte Németország nagykövetét, hogy magyarázatot követeljen a felvételen szereplő katonai megbeszélésekre. A követ, Alexander Graf Lambsdorff a találkozón való részvétel után anélkül hagyta el a külügyminisztériumot, hogy nyilatkozatot adott volna.