Ukrajna, amely a Starlinket az Oroszországgal folytatott konfliktusa során végig katonai kommunikációra használta, vasárnap közölte, hogy orosz csapatok használják a Starlinket Ukrajna általuk ellenőrzött részein.

„Ez nálunk nem minősített rendszer, ennek megfelelően hivatalosan nem lehet ide szállítani. Ennek megfelelően hivatalosan semmilyen módon nem használható"

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, majd az ukrán kormányra utalva hozzátette, hogy „ezért itt talán nem kellene beleszólnunk a kijevi rezsim és a vállalkozó Musk közötti vitába”.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága vasárnap közleményben tudatta, hogy a Starlink terminálokat olyan egységek használják, mint az orosz 83. légi támadó dandár, amely a keleti Donyeck régióban lévő Klicsivka és Andrijivka városok közelében harcol – írja a Reuters

Elon Musk is ellenkezik

Az X-en vasárnap közzétett bejegyzésében Elon Musk azt mondta: „Legjobb tudomásunk szerint sem közvetlenül, sem közvetve nem adtak el Starlinkeket Oroszországnak”.

„Számos hamis hír szerint a SpaceX Starlink-terminálokat ad el Oroszországnak. Ez egyértelműen hazugság” – írta Musk az X-en közzétett bejegyzésében.