Ezt az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos mondta az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Margarítisz Szkínász a kínai rendőrök európai tevékenységéről tartott EP-vitán hangsúlyozta,

az EU aggodalommal figyeli, hogy számos uniós tagállamban kínai rendőrösök működnek.

Az EB elítéli a külső befolyásolás minden formáját az uniós tagállamok területein akár állam, akár gazdasági szereplő részéről. kívüli tevékenységét jelentő feladatokat is végeznek - fogalmazott.

Közölte, hogy az EU komoly lépéseket fog tenni azokkal szemben, akik az EU-n kívülről befolyást akarnak gyakorolni, a demokráciát alá akarják ásni, vagy meg akarják félemlíteni a szuverén országokban élő állampolgáraikat. Az ilyen fellépés emberi jogok, a demokratikus elvek és a jogállamiság súlyos megsértését jelenti.

Kína információkat manipulál és hibrid fenyegetést jelent az európai biztonság szempontjából

- jelentette ki.

A jogállamiság és a biztonság szavatolása Európában az európai szervek feladata, azt nem lehet kiadni a kezünkből - tette hozzá az uniós biztos.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője a vita során azt mondta, noha az EU komolyan veszi a külföldi befolyásolás kérdését, továbbra is vak a saját autokrata tagállamai által gyakorolt befolyásolással szemben.

Magyarországon kínai rendőrök fognak a turisták által gyakran látogatott területeken járőrözni. Ha ez nem külföldi befolyásolás, akkor nem tudom, mit nevezünk annak - fogalmazott.

Az, hogy az Orbán-kormány kínai rendőröket, egy totalitárius diktatúra bűnüldöző szervét hívta be, súlyos következményekkel jár nem csak Magyarország, hanem az egész Európai Unió számára is, ugyanis az uniós polgárok nem érezhetik magukat biztonságban

- mondta Cseh Katalin.

Uniós szintű stratégiára van szükség, amellyel fel lehet lépni a külföldi befolyásolással szemben, főként akkor, ha az az EU-s tagállamokon belülről érkezik - tette hozzá felszólalásában Cseh Katalin.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke a vitát követően magyar újságíróknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy

a vita során senki nem akarta a kínai rendőrök ügyét Magyarországhoz kötni, kivéve a „dollárbaloldal hűséges képviselőjét”, Cseh Katalint.

Szerinte vita ismételten arról szólt, hogy bármilyen ürüggyel, bármilyen alaptalan rágalommal, bármilyen olyan kérdéssel, amivel bele lehet kötni a magyar kormányba.