A Chasing Dreams-t (Álmokat kergetve) a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) 96. évfordulóján mutatták be, amely hadgyakorlatokat és katonák tucatjainak vallomását mutatja be arról, hogy készek meghalni egy esetleges Tajvan elleni támadásban.

Kína hosszú ideje saját területeként tekint Tajvanra, melyet szerinte, ha szükséges, erőszakkal kell elfoglalni.

A PLA és az állami média rendszeresen közvetít propagandaanyagokat a hadseregről, amelyek azt a célt szolgálják, hogy erősítsék a nacionalizmust és a Tajvannal szembeni katonai magabiztosságot.

Fokozódik a feszültség

Múlt hónapban a Fehér Ház egy 345 millió dolláros segélycsomagot jelentett be Tajvannak, amit Peking kifogásolt – írja az Associated Press. Habár az Egyesült Államok nem ismeri el a szigetországot önálló államként, ígéretet tett arra, hogy katonai védelmet biztosít, amennyiben Kína lerohanná.

A dokumentumsorozat Tajvan elleni kiszámított támadások szimulációit mutatja be, a legdrámaibb jelenetekben pedig a PLA tisztjei felesküdnek arra, hogy még az életüket is feláldozzák a támadásokban, ha szükséges. Zuo Feng, a hadsereg haditengerészeti aknakutató egységének békaembere vallomásában azt mondta, ha a körülmények miatt túl nehéz lenne biztonságosan eltávolítani a tengeri aknánkat, akkor a saját testüket használnák fel erre a célra.

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg az elmúlt hónapokban többször is megfenyegette a szigetországot. 

Kína ha kell, eltiporja Tajvant

A pekingi védelmi szóvivő szerint Kína kész eltiporni Tajvan minden függetlenségi törekvését. Bővebben--->