Benjámin Netanjahu miniszterelnök előbb négyszemközt találkozott az amerikai külügyminiszterrel Tel-Avivban, a katonai főhadiszálláson található irodájában, majd kibővített megbeszélést folytattak a szűk hadikabinet tagjaival, benne Joáv Galant védelmi miniszterrel, Beni Ganz miniszterrel és az izraeli hírszerzés vezetőivel.

Antony Blinken többek között megvitatta az izraeli vezetéssel egy olyan diplomáciai rendezés lehetőségét is, amely távol tartja a libanoni síita Hezbollahot a libanoni határtól. A tárcavezető követelte, hogy Izrael engedélyezze a gázai övezet északi részén élő és jelenleg a déli humanitárius menedéktáborokban tartózkodók visszatérését otthonaikba. Tárgyalásokat kezdeményezett a háborút követő gázai rendezésről, valamint a polgári áldozatok számának csökkentésére tett erőfeszítésekről, a humanitárius segítségnyújtás növeléséről és a kiterjedt gázai hadműveletek befejezéséről.

Blinken elvárásai Izrael felé

Célja volt emellett, hogy az izraeli politikai vezetés egyértelműen leszögezze, nem áll szándékában előmozdítani a gázai övezet lakóinak kitelepítését, vagy izraeli telepek építését engedélyezni az övezetben. Blinken találkozott a Gázában fogva tartott izraeli túszok családjainak képviselőivel.

Az amerikai külügyminiszter tárgyalt Jiszrael Katz izraeli kollégájával. A Katzcal folytatott megbeszélésén Blinken kijelentette, hogy lát lehetőséget Izrael és a térség arab országai közötti kapcsolatok megerősítésére a gázai háború befejezése után.

A hétfő este Izraelbe érkező amerikai politikus először Jichák Hercog államelnökkel egyeztetett. A régióra összpontosítottak, és Blinken tájékoztatta Hercogot a török és arab vezetőkkel az elmúlt napokban folytatott beszélgetéseiről.

Hága szerint Izrael népírtást követett el

Megvitatták a Dél-afrikai Köztársaságnak a Hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott keresetét, amely népirtással vádolja Izraelt a Hamász elleni háborúban. Az izraeli túszokról is beszéltek, valamint Gáza berendezkedéséről a Hamász-hatalom megdöntése utáni időkben. Hercog közleményében kijelentette, hogy nincs szörnyűbb és nevetségesebb állítás, mint az, hogy Izrael népirtást követett el.

Blinken ötödször látogatott Izraelbe október 7., a gázai iszlamista Hamász Izrael elleni terrortámadása óta. Közel-keleti útján Törökországgal, Jordániával és az Öböl menti államokkal egyeztetett.