Az akciót az Irán által támogatott szervezet az izraeli hadsereg „Libanonban és Szíriában élő civilek elleni legutóbbi akcióira” szánta válaszul – derült ki a Hezbollah bejelentéséből. Mindeközben egy, a szervezethez közeli forrás a sajtóval azt közölte, hogy az izraeli hadsereg vasárnap több dél-libanoni település ellen intézett támadást, és az akcióban milícia egyik harcosa meghalt.

A Hezbollah már január 6-án is rakétatámadást hajtott végre Meron ellen válaszul arra, hogy Izrael likvidálta Száleh al-Arúrit, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai bizottságának elnökhelyettesét Bejrútban.

Izrael a Gázai övezet ellen október elején indított háborúja óta rendszeresek az összecsapások az izraeli-libanoni határ menti térségben is. Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint hétfőig Libanonban 200-an haltak meg izraeli támadásokban, közülük 147 a Hezbollah fegyverese volt.

Palesztinok tucatjai haltak meg a Hamász közlése szerint pénteken a Gázai övezet elleni intenzív légicsapásokban: az izraeli hadsereg Hán-Júnisz városban összpontosítja a szervezet elleni szárazföldi műveletét. A UNICEF szóvivője arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy mintegy húszezer csecsemő született „ebben a pokolban”, a felfoghatatlannál is rosszabb körülmények között október 7-e óta.