Zoran Milanovics horvát elnök a nép akaratának akadályozásával vádolta a legfelsőbb bíróságot, miután az megakadályozta, hogy induljon a jövő hónapban esedékes miniszterelnök-választáson. A zágrábi alkotmánybíróság vezetője hétfőn közölte, hogy Milanovics nem vehet részt az áprilisi megmérettetésen anélkül, hogy előbb lemondana elnöki tisztségéről.

Én leszek a miniszterelnök, de nem fogom megmondani ezeknek az analfabéta maffiózóknak, hogyan szándékozom ezt megtenni – jelentette ki Milanovics a bíróságnak válaszolva, akinek a miniszterelnöksége gondot jelenthet az EU-nak. A horvát elnök korábban bírálta az unió Oroszországgal szembeni állásfoglalását, és megakadályozta, hogy Horvátország ukrán katonai kiképzésnek adjon otthont – írja a Bloomberg.

Horvátország legfelsőbb bírósága kimondta, hogy Zoran Milanovics elnök hirtelen döntése, miszerint elindul a jövő havi miniszterelnök-választáson, „összeegyeztethetetlen a szerepével”, amit az államfő puccsnak nevezett, de jelezte, hogy tiszteletben fogja tartani az ítéletet.

Miroslav Separovics, a zágrábi alkotmánybíróság vezetője hétfőn közölte, hogy Milanovic nem kampányolhat, nem indulhat pártlistán vagy miniszterelnök-jelöltként anélkül, hogy lemondana elnöki tisztségéről. Milanovic pénteken közölte, hogy csak az április 17-i választási győzelem után mond le államfői tisztségéről.

A bírósági döntésre órákkal később reagálva az elnök jelezte, még ha eleget is tesz a kampánykorlátozásoknak, akkor is fenntartja azt ambícióját, hogy a jövő hónapban megrendezendő megmérettetésen „keserű riválisa”, Andrej Plenkovics miniszterelnök utódja legyen.