Oroszország nemrég észak-koreai ballisztikus rakétákat használt Ukrajnában, és iráni rakétákat is vásárolna – közölte csütörtökön a Fehér Ház egyik vezető tisztségviselője. „Információink szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság a közelmúltban ballisztikus rakétaindítókkal és több ballisztikus rakétával látta el Oroszországot. Az orosz erők 2023. december 30-án minimum egy ilyen észak-koreai rakétát kilőttek Ukrajnában” – mondta újságíróknak John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, hozzátéve, hogy Moszkva napokkal később további rakétákat is kilőtt.

Az első rakéta egy nyílt mezőn landolt. Az Egyesült Államok még kiértékeli a második kilövés okozta károkat. „Arra számítunk, hogy az oroszok további észak-koreai rakétákat fognak használni Ukrajna polgári infrastruktúrájának célba vételére és ártatlan ukrán civilek megölésére” – tette hozzá Kirby.

Putyin új rakéták után fürkészik

A két ország közötti partnerség a globális színtéren való közös elszigeteltségük eredménye, és azt mutatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kénytelen új utakat keresni ukrajnai offenzívájának további támogatására.

A szóvivő kedden azt is megerősítette, hogy Oroszország iráni rakétákat is keres, amiről korábban a Wall Street Journal is beszámolt. A rakéták növelnék a Kreml képességét Ukrajna kritikus infrastruktúrájának célba vételére, és már tavasszal Oroszországba kerülhetnének, de amerikai tisztviselők nem hiszik, hogy az üzletet véglegesítették volna.

Észak-Korea vélhetően üzembe helyezte új atomreaktorát

Az ország Jongbjonban működő fő nukleáris komplexumában forró víz kilépését észlelték – állítja Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője. Bővebben --->