Oroszország állandó haditengerészeti támaszpontot tervez építeni a Fekete-tenger partján a szakadár grúziai Abházia régióban – közölte a régió vezetője. Abházia és Oroszország már aláírt egy megállapodást, és az új támaszpont a közeljövőben az Ocsamcsira körzetben lesz –mondta Aszlan Bzsanja, a megszállt, Moszkva által támogatott régió vezetője az Izvesztyija újságnak adott interjúban.

„Mindez Oroszország és Abházia védelmi képességének növelését célozza, és ez a fajta együttműködés folytatódni fog, mert ez biztosítja mind Abházia, mind Oroszország alapvető érdekeit, és a biztonság mindenekelőtt” – mondta a régióvezető a Politico beszámolója szerint.

Az új haditengerészeti bázis híre egy nappal azután érkezett, hogy a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Kreml kivonta a Fekete-tengeri flotta nagy részét a megszállt Krímben lévő fő bázisáról. A lap nyugati tisztviselőkre és műholdfelvételekre hivatkozva azt írta, hogy Oroszország átköltöztette hajóit Szevasztopolból – amelyet ukrán rakéták célba vettek – egy másik, „jobb védelmet nyújtó” kikötőbe. 

Moszkva vonzásterében a NATO-val flörtölni

Abházia egyike annak a két szakadár georgiai régiónak – a másik Dél-Oszétia –, amelyet Moszkva 2008-ban egyoldalúan független államként ismert el, egy rövid háborút követően, amelynek során az orosz erők Georgia területének közel 20 százalékát elfoglalták.

A Kreml befolyása a régió felett régóta vitatott kérdés, mivel több ezer orosz katona állomásozik a területen és a Georgiával közös határ mentén, amely az évek során többször kifejezte csatlakozási szándékát a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Miközben Abházia továbbra is szilárdan kitart amellett, hogy Oroszország szövetségesének tekinti magát, elutasította azt az elképzelést, hogy Oroszország annektálhatná, és ragaszkodik ahhoz, hogy megőrizze szuverenitását.