Az Európai Bizottság (EB) a belga soros elnökségnek megküldött dokumentumában egy sor olyan lehetséges intézkedést vázol fel, amelyekkel véleménye szerint csökkenthetők a mezőgazdasági termelők adminisztratív terhei. 

A csomag - amelyet a Mezőgazdasági Tanács február 26-i ülésén vitatnak meg a tagállamok - számos, az egyszerűsítést szolgáló rövid és középtávú intézkedést sorol fel. A lista lesz majd az alapja az uniós országokkal folytatott megbeszéléseknek és közös fellépéseknek - derül ki a dokumentumból.

A tervezett lépések között szerepel, hogy az

EB márciusban közvetlenül a termelőknek szóló online felmérést indít.

Ettől a célzott konzultációtól azt reméli a testület, hogy

  • segít azonosítani a gazdák aggodalmainak fő forrásait,
  • valamint a KAP-szabályokból,
  • az uniós élelmiszer- és mezőgazdaságra vonatkozó egyéb uniós szabályokból és azok nemzeti szintű alkalmazásából eredő adminisztratív terhek és összetettség forrásainak megértéséhez,
  • majd ősztől a konkrét szabályváltozásokhoz is hozzájárulhat.

A felmérés nyárra adhat világosabb képet a mezőgazdasági termelők által tapasztalt főbb adminisztratív akadályokról. A testület a konzultáció eredményeiről szóló részletes beszámolóját 2024 őszén teszi közzé.

Az összefoglaló szerint többek között az alábbi bizottsági javaslatokat tartalmazza a csomag: 

  • egyszerűsítsék azokat a feltételességi követelményeket, amelyeknek az uniós mezőgazdasági termelőknek meg kell felelniük,
  • egyszerűsítsék egyes ellenőrzések módszertanát azzal a céllal, hogy a nemzeti közigazgatási szervek által a gazdaságokban tett látogatások számát akár 50%-kal is csökkentsék,
  • egyértelműsítsék a vis maior és a rendkívüli körülmények fogalmát.

Az EB további középtávú intézkedéseket is említ, amelyek különösen a kisebb mezőgazdasági termelők terheit enyhítenék, és fontolóra veszi, hogy ennek érdekében módosításokat javasol az Európai Parlament és a Tanács által 2021-ben elfogadott KAP-alaprendeletekhez.

Ursula von der Leyen EB-elnök szerint a Bizottság továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy enyhítse a mezőgazdaságban dolgozók terheit. Az uniós mezőgazdasági politika egyszerűsítése állandó prioritás, az intézkedéssorozat felgyorsíthatja az erről szóló a vitát - húzta alá.