szakszervezet, amely már korábban bejelentette, hogy az olimpiai játékok idejére sztrájkot hirdet, most sajtóközleményben követelte a munkaerő-felvételt, a játékok által generált szakmai korlátok kompenzálását, az otthoni munkavégzés választásának lehetőségét és szabadnapok meglétét — írja a The Guardian. 

A szerdai lépés lehetővé teszi a sztrájkok meghirdetését az április 15. és szeptember 15. közötti időszakra, amely kiterjed az olimpiai és paralimpiai játékokra idejére is, bár konkrét felhívás még nem történt. A kormány reméli, hogy a sztrájk elkerülhető lesz. 

A sztrájkfelhívás mintegy 5,7 millió közalkalmazottra vonatkozik.

A szakszervezet lépése azért sem meglepő, mert a hatóságok számos állami alkalmazottnak (akik közül több ezren kénytelenek lesznek hétvégén és este is túlórázni) megtiltotta, hogy az ötkarikás játékok idejére szabadságot vegyenek ki. 

A francia tisztviselők az elmúlt hetekben igyekeztek megállapodni a kulcsfontosságú munkavállalói szakszervezetekkel a bérekről, hogy elkerüljék az esetleges sztrájkot. A szakszervezeti vezetők (akik tisztában vannak azzal, hogy milyen károkat okozhatnak az ország hírnevének) zavargásokkal fenyegetőznek. 

Egy rendkívüli eseményhez rendkívüli intézkedések kellenek

– írta az Alliance rendőrszakszervezet egy nyilatkozatában.

Kifejtette, hogy a nyári játékok alatt elmaradt szabadságok és a többletmunka miatt 2000 eurós bónuszt követel tagjainak. A kormány egyelőre ígéretet tett arra, hogy fejenként 1900 euró pluszpénzt fizet a rendőröknek.

Dühös kórházi dolgozók és buszsofőrök fenyegetik a párizsi olimpiát

A Franciaországra vetülő nemzetközi olimpiai rivaldafényt kihasználva igyekeznek a szakszervezetek bónuszokat, a munkakörülmények javítását és egyéb juttatásokat kiharcolni a közalkalmazottakat képviselő egyes szakszervezetek. A deficitproblémákkal küzdő kormány közben ismét hozzányúlna a munkanélküli segélyek rendszeréhez, az viszont még nem dőlt el, pontosan hogyan.A témáról bővebben itt olvashat