Órákkal a pályázat határidejének leadása előtt jelentette be Ausztrália, hogy mégsem pályázza meg a foci-vb rendezését. Így Szaúd-Arábia maradt az egyetlen pályázó.

Váratlan visszalépés

A Football Australia közleményében azt mondta, inkább a 2026-os AFC női Ázsia-kupára, valamint a 2029-es klubvilágbajnokság megrendezésére összpontosít – írja a BBC. Érdekességként azonban fontos hozzátenni, hogy Ausztrália nyári olimpiát is rendez, 2032-ben, Brisbane-ben.

FIFA korábban azt mondta, hogy a 2034-es világbajnokságot Ázsiában vagy Óceániában rendeznék meg, és Szaúd-Arábia mellett Ausztráliát tekintették az egyetlen lehetséges pályázónak, amely nem sokkal a szövetség döntése után jelentette be pályázati szándékát.

Annak ellenére, hogy az Ázsiai Labdarúgó Szövetség támogatta Szaúd-Arábia pályázatát, a közel-keleti ország minden bizonnyal nagyon megosztó rendezőnek számít, mivel sokan bírálják az emberi jogok és a nők jogainak megsértésével, a homoszexualitás kriminalizálásával, továbbá a szólásszabadság korlátozásával, valamint a jemeni háború miatt.

Télen rendeznék

Ahogy a 2022-es katari világbajnokságot, úgy minden bizonnyal a szaúdi tornát is a téli hónapokban rendeznék meg a rendkívüli nyári hőség miatt, bár a meglévő infrastruktúrák korszerűsítése az újak építése helyett valószínűleg a katarinál környezetbarátabbá tenné azt.

A következő foci-vb-t 2026-ban tartják majd Kanadában, az Egyesült Államokban és Mexikóban, a 2030-asat pedig három kontinens hat országában.