A cseh konzervatívok elutasítják, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártja csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához – írta Veronika Vrecionová cseh EP-képviselő a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy nincs szükségük olyasvalakire, aki Ukrajna támogatásának megvonásával zsarolta az EU többi tagját.

Orbán Viktor az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülése után az olasz médiumoknak azt mondta, hogy pártja, a Fidesz a 2024-es európai parlamenti választások után csatlakozik az ECR-hez. A cseh Polgári Demokraták (ODS) – az ECR-hez csatlakozott vezető cseh konzervatív párt – azonban ellenzi ezt a lépést – számolt be róla az Euractiv.

Zsarolóknak nincs helyül az ECR-frakcióban

„A Fidesz nem tartozik az ECR képviselőcsoportjához, és ez számomra és sokunk számára a képviselőcsoportban a jövőben is teljesen kizárt. Tényleg nincs szükségünk egy olyan tagra a frakcióban, aki az elmúlt két évben zsarolta az EU többi részét Ukrajnával kapcsolatban. Orbánnak semmi köze az ECR-frakció értékeihez!”

– írta Vrecionová EP-képviselő, az ODS európai parlamenti koordinátora.

Az ODS és a Fidesz közötti legfontosabb választóvonal az Oroszországhoz és Ukrajnához való viszonyulás. Míg a cseh konzervatívok határozottan ellenzik az orosz agressziót, és igyekeznek Kijevet a lehető legnagyobb mértékben – katonailag, pénzügyileg és politikailag – támogatni, addig a Fidesz politikusai továbbra is fenntartják a kapcsolatokat Moszkvával, és megpróbálják gyengíteni ezt a segítséget.