határhoz közeli déli szigetek lakóit felszólították, hogy elővigyázatosságból ne menjenek ki a szabadba. A manőver a tájékoztatás szerint nem okozott károkat. Mindemellett készültségbe helyezték a dél-koreai csapatokat Jeonpjeong szigetén, amelyet 2020-ban észak-koreai tüzérségi csapás ért.

A dél-koreai vezérkar azzal vádolta meg a kommunista északi szomszédot, hogy az áprilisi parlamenti választások előtt további feszültséget próbál kelteni.

Észak-Korea már pénteken és szombaton is tüzérségi gyakorlatot tartott, akkor kétszáz, illetve hatvan lövést adott le a két ország közötti tűzszüneti vonal tengeri szakasza felé. Dél-Korea a provokációra pénteken saját tüzérségi gyakorlattal reagált.

A két Korea tengeri határvidékén 1999 óta számos, halálos áldozatokkal is járó összecsapás történt. Egy 2018-as egyezményben Phenjan és Szöul vállalta, hogy nem tartanak tüzérségi gyakorlatokat és légi megfigyelést sem a határ mentén kialakított ütközőzónákban.

Decemberben írtunk arrról, hogy Észak-Korea vélhetően üzembe helyezte új atomreaktorát. Az ország Jongbjonban működő fő nukleáris komplexumában forró víz kilépését észlelték – a részleteket itt találja >>>