Miután szeretett póniját tavaly egy farkas megölte Németországban, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a farkasokra vonatkozó szigorú védelmi szabályok újraértékelésére szólított fel az egész kontinensen. 

Brüsszel új szakaszba lép a farkasok visszatérésének kezelésében, és helyi közösségektől, tudósoktól és minden érdekelt féltől adatokat kér az állat hatásáról – jelentette be az elnökasszony hétfőn.

A Bizottság az adatokat felhasználja majd annak eldöntésére, hogy adott esetben javasolja-e a farkas uniós védelmi státuszának módosítását, valamint a jogi keret frissítését, szükség esetén további rugalmasság bevezetését – írja a Politico.

Ursula Von der Leyen arra is felszólította a helyi és a nemzeti hatóságokat, hogy szükség esetén tegyenek lépéseket, és arra is figyelmeztetett, hogy

a farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban valódi veszélyt jelent az állatállományra és potenciálisan az emberekre is.

A farkasok az EU élőhelyvédelmi irányelve és az európai vadon élő állatok és növények, valamint a természetes élőhelyek védelméről szóló berni egyezmény értelmében jelenleg szigorúan védett fajnak számítanak, ami azt jelenti, hogy befogásuk és leölésük tilos. Bizonyos kivételek azonban alkalmazandók, különösen akkor, ha a farkasok veszélyt jelentenek az emberekre vagy a haszonállatokra.

A gazdák régóta várják a zöldlámpát a farkaskilövésre

A vadászati és mezőgazdasági szövetségek már régóta felszólították Brüsszelt, hogy vizsgálja felül a farkasok védettségi státuszát, hogy több állatot ölhessenek le, azzal érvelve, hogy a gazdákra „óriási nyomás nehezedik” a jószágaik védelme érdekében.

Ursula Von der Leyen saját jobboldali politikai családja, az Európai Néppárt is megkongatta a vészharangot a farkastámadások növekvő száma miatt, miközben a jövő évi európai választások előtt a mezőgazdaság és a vidéki közösségek védelmezőjeként próbálja magát feltüntetni.

Az EU környezetvédelmi miniszterei eközben azt szeretnék, ha a Bizottság megőrizné a farkas védettségét. Környezetvédelmi csoportok is visszavágtak az EPP érveinek, rámutatva, hogy a farkas továbbra is veszélyeztetett faj, és a védettségi státusz csökkentése veszélyeztetné a farkasállomány hosszú távú helyreállítását.